Slovenija
9257 ogledov

Tako so se Janševi vladi "zahvalili", ker so dobili posel

Janez Janša Flickr
Podjetja, ki so v času Janševe vlade dobila koncesijo za urejanje vodotokov, so nato izdatno financirala medije, povezane z SDS. Nakazali so jim skoraj 400 tisoč evrov, obstaja sum, da gre za fiktivne pogodbe.

Konec leta 2020 ministrstvo za okolje, ki ga je vodil Andrej Vizjak, petim podjetjem za sedem let podelilo koncesije za urejanje vodotokov, ki naj bi bile vredne okrog 35 milijonov evrov. Vsaj štiri podjetja so nato prek povezanih podjetij začela financirati medije, ki simpatizirajo z SDS, kaže dokument, ki ga je pridobil Dnevnik.

Koncesijo so med drugim dobili Nivo Eko za območje Savinje in zgornje Save, Hidrotehnik za srednjo Savo in Sočo, VGP Novo mesto za območje spodnje Save in Pomgrad VGP za Muro.

Le malo po tem so začele z njimi povezane družbe nakazovati denar simpatizerjem SDS, šlo naj bi za plačila oglaševanja, a višina njihovih nakazil močno presega cene oglaševanja na medijskem trgu, kar bi lahko kazalo na to, da je šlo za plačevanje fiktivnih storitev. To kaže dokument, ki ga je pripravila parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank.

Predsednica komisije Mojca Pašek Šetinc je za Dnevnik potrdila, da "so določena gradbena podjetja očitno za to, da so dobila koncesijo, sklepala oglaševalske pogodbe s podjetji, ki so v lasti stranke SDS ali vidnih članov SDS in se ukvarjajo z izdajanjem medijev. V preiskovalni komisiji vsaj za del teh oglaševalskih pogodb sumimo, da so bile fiktivne," je dejala.

Prejemniki denarja so bili Klavdija Snežič (soproga Roka Snežiča), podjetje Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija, Nova hiša, ki stoji za portalom Nova24TV; družbe Nova24TV, in Lanaka Media, ki izdaja pozareport.si in katere uradna lastnica je Maša Požar, hčer Bojana Požarja.

Od marca 2020 do konca leta 2021 so prejela 391.500 evrov, lani na primer 57.340 evrov. Ali so oglaševali že pred pridobitvijo koncesije in ali so oglaševali tudi drugje, ni znano.

Od koncecionarjev so se na vprašanja Dnevnika odzvali le v skupini Perspektiva, ki jo obvladujete Dari in Vesna Južna in v katero spadata Hidrotehnik in VGP Novo. Zanikali so, da bi oglaševali po načelu političnih usmeritev in izvajali fiktivna nakazila ter poudarili, da ima vsaka družba v skupini svoj načrt oglaševanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • marijan0 22:38 09.november 2023.

    Ja vedno kaj je janša delau in kaj ni,koga pa to zanima,to pa nas zanima,zakaj sedanja vlada nič ne dela,samo se megla prodaja,to kaj obvladajo,leto in pol na oblasti efekt pa nula,oni pa o ĵanši.

  • Stane Adamič 15:22 06.november 2023.

    NAJ BI, NAJ BI..... volitve se bližajo....sodišča na polno obsoja Janšo, Trento so ponovno privlekli na plan.... NAJ bi....

  • lojs 14:21 06.november 2023.

    še vedno ne vemo kaj ima vesna fuković in necenzurirano z robertom holobom in še vedno ne vemo, zakaj so dobili preko 100.000€ nakazila ... ford perfect, ki serje po svobodi, bo prva, ki bo to morala pojasnit ... tudi ...prikaži več ta grdota pride enkrat na vrsto, razen če spizdi s tem lopovom skupaj, kar je malo verjetno ... podgane se na koncu razbežijo in se ne poznajo več med seboj, taka so pravila