Slovenija
7673 ogledov

Tako so nas prinesli okrog

Računalnik
Nepridipravi so se letos domislili novih načinov, kako se dokopati do denarja.

O različnih spletnih prevarah smo v preteklosti že pisali. Nepridipravi izkoriščajo tako spletno pošto kot družbena omrežja. Največ so uporabniki poročati o lažnih nagradnih igrah in lažnih grožnjah z okužbo računalnika, najpogostejše prijave in vprašanja s strani spletnih uporabnikov navajajo Varni na internetu. 

V letu 2019 so prvič zaznali ponujanje kreditov kar prek Facebooka. V ta namen so goljufi zlorabili logotipe slovenskih bank. 

Poleg kraje podatkov si goljufi v nekaterih primerih obetajo tudi finančno korist. Povprečno oškodovanje pri spletnem nakupu je tako po podatkih varni na internetu letos znašalo že 561,70 evra, medtem ko je bilo v 2018 povprečno oškodovanje 505 evrov. 

Najvišje prijavljeno finančno oškodovanje so zabeležili v primeru ljubezenskih prevar, katerih žrtve so bile Slovenke. V štirinajstih odkritih primerih so Slovenke nakazale osebam, ki so jih spoznale prek spleta, skupno več kot 200.000 evrov. Najvišji znesek v enem od primerov je znašal kar 62.000 evrov. 

Goljufi so stik z žrtvijo vzpostavili prek družbenih omrežij, največkrat prek Facebooka in Messengerja. Z žrtvami so komunicirali le pisno in prek več mesecev trajajočega dopisovanja vzpostavili čustveno navezanost in zaupanje. Šele po nekaj mesecih so nato zaprosili za denar. Zneski so se najprej gibali od 100 do 200 evrov, zelo hitro pa se povzpnejo tudi nad 10.000 evrov. Večinoma gre za nakazila v Istanbul, pa tudi na Ciper, v Španijo, ZDA in Estonijo. 

Podkupnina: Kuverta z denarjem. Več kot 200 tisočakov Slovenija Zaljubljene Slovenke žrtve prevar

Ne nasedajte!

Poleg tehničnih ukrepov, ki jih je treba upoštevati za varno uporabo sodobnih tehnologij, morajo uporabniki prepoznati tudi znake spletnih goljufij. Nizke cene in velike obljube o super zaslužku, ugodni krediti, milijonske nagrade, zastonj izdelki v zameno za všeček so znaki, ob katerih bi moral zazvoniti alarm. 

Uporabniki družbenih omrežij se morajo zavedati, da je za profilno sliko lahko kdorkoli, kar je treba imeti v mislih pri vseh stikih s profili oseb, ki jih ne poznate osebno. 

Ob vsem tem je treba poskrbeti za to, da imamo narejene varnostne kopije pomembnih dokumentov in da so vse naprave redno posodobljene. Posebno previdnost je treba nameniti tudi geslom. Pri Varni na internetu svetujejo uporabo upravljalnikov gesel in aktiviranje preverjanja v dveh korakih, kjer dodatno geslo za uporabniški račun prejmete prek SMS sporočila ali namenske aplikacije. 

Spletni nakup NEVARNOST Slovenija Pazite, spletnih goljufij je vedno več, pravijo na tržnem inšpektoratu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dingcuzna 09:29 25.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • blogcermumb 05:14 25.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Lamistessa
    Lamistessa 00:18 25.december 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com