Slovenija
816 ogledov

Tako so s piranske cerkve odstranili angela

vojska piran angel kip PrtScr Twitter @Slovenskavojska
V akciji so sodelovali pripadniki Slovenske vojske in alpinisti.

Helikopter Slovenske vojske je danes sodeloval pri spustu poškodovanega kipa s piranskega zvonika, ki ga je februarja poškodovala močna burja. 


Alpinisti civilne zaščite so ob vzponu ugotovili, da je železna konstrukcija, oblečena v bakreno pločevino, v izjemno slabem stanju in potrebuje takojšnjo obnovo. Zavod za varstvo kulturne dediščine je ocenil, da je treba zaradi varnosti angela odstraniti z vrha zvonika in ga ustrezno zaščititi. 

Danes zjutraj so se tako lotili spusta angela s piranskega zvonika. Pri demontaži je poleg skupine alpinistov pomagala tudi Slovenska vojska s helikopterjem. 


Angel je narejen iz bakrene pločevine. Obnovili ga bodo v restavratorski delavnici podjetja Gnom v Ljubljani. S površine bodo odstranili obloge, na določenih mestih ojačali pločevino, zamenjali celotno podkonstrukcijo iz nerjavečega jekla in po obstoječi podkonstrukciji izdelali novo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 18:54 06.avgust 2018.

    Za čas popravila bodo na njegovo mesto namestili zadnji krajec in zvezdo, da se ljudje malo navadijo na prihodnje čase. Če bo dobro sprejet, ga bodo kar pustili. Angel pa gre potem na smetišče zgodovine.