Slovenija
8958 ogledov

Tako so se trgovci z bencinom odzvali na Golobove načrte za regulacijo cen

bencin, črpalka, evri, gorivo
1/4
Shutterstock
V Petrolu in OMV Slovenija so za zdaj še zadržani glede odločitve vlade o uvedbi delne regulacije cen pogonskih goriv. Kot pravijo v podjetjih, bodo ukrepe komentirali, ko se bodo z njimi celotno seznanili oz. bodo lahko razumeli, kakšni so njihovi učinki na poslovanje. V Petrolu odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene sicer pozdravljajo.

"Ukrepe bomo pokomentirali, ko se bomo z njimi, po objavi v uradnem listu, celostno seznanili," so danes navedli v Petrolu.

V OMV Slovenija pa so zagotovili, da so vseskozi zavezani k doslednemu spoštovanju veljavnih odlokov in ukrepov. "Trenutno čakamo na uradno objavo uredbe, na podlagi katere bomo lahko razumeli kakšni so njeni učinki na poslovanje naše družbe," so zapisali za STA.

V Petrolu sicer odpravo dosedanjega ukrepa reguliranja cene, ki velja od 11. maja, v veljavi pa je bil tudi od sredine marca do konca aprila, pozdravljajo. Kot pravijo, je zdaj veljaven ukrep namreč nesorazmeren in zadnje nevzdržen. "Obremenjuje le trgovce z naftnimi derivati, ki smo gorivo primorani prodajati pod nabavnimi stroški, z vsakim prodanim litrom pa ustvarjamo izgube," so izpostavili.

Popolna regulacija cen naftnih derivatov se zdi nevzdržna tudi premieru Robertu Golobu, ki je v sredo predstavil ukrep delne regulacije, ki bo začel veljati v torek, 21. junija. Kot je dejal, se na gospodarskem ministrstvu namreč zaradi trenutno veljavne ureditve soočajo z zahtevki trgovcev po povračilu nastale škode v višini več milijonov ali celo več kot sto milijonov evrov.

OMV bencin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Petrol je na podlagi zakona o kontroli cen, ki nalaga državi obveznost povrnitve škode in izgubljenega dobička zaradi omejevanja cen pogonskih goriv, vladi oddal zahtevek za obdobje med 15. marcem in 30. aprilom v višini 51,3 milijona evrov. Primerljiva škoda je nastajala tudi od 11. maja dalje, poudarjajo v družbi.

Po Golobovih besedah je usmeritev vlade, da se ti zahtevki zavrnejo kot neustrezni. A zavrnitev zahtevka za Petrol ni sprejemljiva, poudarjajo. "O nadaljnjih korakih glede tega se bomo odločali, ko se bomo seznanili z argumentacijo zavrnitev, to bo predvidoma v prihodnjih dneh," so še navedli v družbi.

V OMV Slovenija pa, kot pravijo, glede plačila nadomestila za nastalo škodo v času trajanja uredbe o določitvi cen določenih naftnih derivatov nimajo s strani pristojnih ministrstev še nobene povratne informacije. "Skladno z napovedanim pričakujemo s strani vlade vabilo na uskladitveni sestanek. Do sedaj vabila še nismo prejeli," so zapisali v družbi.

OMV bencin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vlada je v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji podobne kot na Hrvaškem, a nižje kot v Avstriji in Italiji. Za 95-oktanski bencin bi to lahko, glede na cene na borzah v torek, izven avtocest pomenilo nekaj nad 1,70 evra za liter, na avtocestah pa tudi do 20 odstotkov več.

 
Komentarjev 9
  • Tara_Farrell 15:54 16.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • Ender3 15:47 16.junij 2022.

    Trgovci, posredniki se zavedajo, da imajo monopol, da nimajo konkurence in se lahko kartelno dogovorijo za cene. Če jih cenovno omeji ukrep vlade, na koncu izstavijo fiktivne račune za odškodnino. In, če jim to ne bo uspelo, bodo izsiljevali, sporočili ...prikaži več bodo, da goriv primanjkuje, ker jih ne bodo dobavljali sebi v škodo in breme. In to je vsa znanost trgovcev in drugih posrednikov željnih dobičkov, največ na račun uporabnikov, potrošnikov. Vlada pa vidi rešitev zgolj v,enakomerni razdelitvi breme

  • jakec42 15:18 16.junij 2022.

    Sami prekupčevalci pa na račun državne oziroma a aše lastnine!