Slovenija
55652 ogledov

Preverjanje PCT: "Prerival se z vami ne bom"

S. H. H.
Strogo preverjanje pogoja PCT, pripravite osebne dokumente.

Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok s katerim je izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni in testirani) obvezno za starejše od 12 let. Pogoj PCT je izpolnjen, če ja oseba izkaže z dokazilom PCT in veljavnim osebnim dokumentom. Preverili smo, kako preverjanje poteka v praksi.

Varnostnik pred vsakim vhodom

Začnemo v trgovini s pohištvom Harvey Norman, kjer me na vstopu ustavi varnostnik, pokažem mu QR kodo, kjer je zapisano tudi moje ime, vendar jo skenira s svojim telefonom. "Gospa Sergeja, pokažite mi še osebni dokument," pravi. Pokažem in nato lahko nadaljujem. Pri izstopu opazim, da je varnostnik tudi pred drugimi, stranskimi vrati. 

Osebna Slovenija Ali je zakonito, da na vhodu preverjajo osebne dokumente

Nadaljujem do Emporiuma, kjer je zaradi pregledovanja kod in osebnih dokumentov kar nekaj gneče. Preverjajo kodo in pogledajo osebni dokument.

 | Avtor: S. H. H. S. H. H.

"Kam smo prišli"

Pred Zaro me pričaka študentka. Pogleda kodo, zahteva dokument. Vprašam jo, do kdaj bodo še tako striktni. "Ne vem, nič nam ni všeč, da moramo to početi, kam smo prišli," pravi medtem, ko druga prodajalka na vrata lepi obvestilo o omejitvi števila strank v trgovini. 

"Tako je prav, Slovenci so množični ponarejevalci"

Za tem se ustavim v lokalu, sedem zunaj in naročim kapučino. Še preden sprejme naročilo, me natakar vpraša za PCR kodo, za dokument ne. Nehote prisluškujem paru, ki sedi za sosednjo mizo. Strinjata se, da je preverjanje dokumentov ob PCR kodi pravilna poteza. "Ti Slovenci so množični ponarejevalci, zelo prav je, da je treba zdaj pokazati še dokument," pravi gospa. 

Za avtomatskimi vrati Big Banga sedi, videti je kot eden od zaposlenih prodajalcev, moški, ki me vpraša za PCT. Zahteva še dokument. 

"Nekateri nočejo pokazati, drugi so nesramni"

Na Pošti najprej ne vem, kaj naj bi, novoletna voščilnica bo zagotovo prišla prav. Pridem do okenca, kjer me zaposlena vpraša za PCR kodo, po tem, ko sem bila v prostoru že debelih pet minut. Pokazati moram še dokument. "Pa imate kaj težav?" jo vprašam. "Imamo, nekateri nočejo pokazati, veliko jih je nesramnih," pravi. 

 | Avtor: S. H. H. S. H. H.

"Prerival se z vami ne bom"

Pred City parkom malo gneče, pred mano ženska z otrokoma kaže dokumente. Pridem na vrsto, pokazati moram oboje, QR kodo in osebni dokument. "Kaj pa, če ga nimam?" vprašam širokoplečega varnostnika. "Potem pa ne izpolnjujete pogojev," pravi. "In kaj naredite vi?" me zanima. "Jaz vam bom povedal, da ne smete noter, prerival pa se z vami ne bom," pravi varnostnik. 

Ni PCT, ni bližnjice

Za mano gospod s polno nakupovalno vrečko. "Lahko grem samo skozi, sem že vse kupil, samo do parkirišča bi šel," pravi. "Pa imate PCT?" vpraša varnostnik. "Ja, tega pa nimam," pove možakar. Varnostnik mu nato začne kazati pot po kateri bo lahko prišel do parkirišča, res je bistveno dlje, kot, če bi šel le skozi City park, a gospod ne nasprotuje. 

Na poti se ustavim še v Decathlonu, varnostnik mi zapre pot. Tokrat drugič med mojim krogom po BTC, kodo tudi skenira. Zahteva še dokument in lahko vstopim. 

Komentarjev 43
  • Avatar Wolf Wolfman
    wolf37 09:51 10.november 2021.

    Kere budale ste tisti, ki imate pogoj PCT. Ne damo da so vas prevaral in boste zarad tega še umiral, še legitimirajo vas, kot so včas žide.

  • kapibara1 14:28 09.november 2021.

    Pol se pa hvalijo, da je nizka brezposelnost: Ljudje delajo, samo ne za dodano vrednost / hebanje v glavo

  • kapibara 08:52 09.november 2021.

    Nehote prisluškujem paru, ki sedi za sosednjo mizo. Strinjata se, da je preverjanje dokumentov ob PCR kodi pravilna poteza. "Ti Slovenci so množični ponarejevalci, zelo prav je, da je treba zdaj pokazati še dokument," pravi gospa. - 100% sta tota ...prikaži več dva ćefurja !! Pri njih je še slabše ! Tam se ne upajo vprašat za potrdila