Slovenija
51323 ogledov

Tako vas na Hrvaškem v hipu olupijo, še vedeli ne boste, za koliko

kune
1/3
Shutterstock
Na Hrvaškem sem na bankomatu dvignil tisoč kun. Če bi izbral konverzijo, bi mi pri dvigu približno 140 evrov zaračunali še dodatnih 15 evrov. Konverzijo oziroma pretvorbo v evre ponujajo tudi mnogi POS terminali, kjer je lahko znesek plačila in s tem tudi dodatni strošek zaradi konverzije bistveno višji.

Na dopustu na Hrvaškem sem dvignil tisoč kun. Bankomat je bil last sestrske banke, ki za dvig ne zaračuna nadomestila, mi je pa bankomat ob dvigu ponudil konverzijo kun v evre. Poznal sem opozorila, da te to lahko drago stane, me je pa zanimalo, koliko, zato sem pa fotografiral "ponudbo" bankomata, nisem pa je izbral.

Če bi izbral konverzijo v evre, bi mi za dvig tisoč kun zaračunali 149,70 evra. Ko sem kasneje preveril mobilno banko, sem ugotovil, da me je dvig stal le 134,65 evra. En napačen klik bi me tako stal 15 evrov in pet centov. Če bi dvignil 3000 kun, bi me v primeru konverzije olupili za 45 evrov.

Bankomat je sicer pri ponudbi transparentno napisal, da je marža na tečaj Evropske centralne banke kar 12,50-odstotna. Če ste na dopustu na Hrvaškem plačevali s kartico, ste po plačilu dobili SMS sporočilo, kakšen pribitek na tečaj je bil zaračunan, praviloma gre za odstotek do 1,5 odstotka.

Na POS terminalu vas lahko udari še precej huje

Možnost konverzije ponujajo tudi nekateri POS terminali, meni je konverzijo ponudil plačilni terminal na bencinski črpalki INA. Če bi konverzijo izbrali na primer ob plačilu nastanitve v kampu ali v hotelu, je lahko ta dodatni strošek ogromen. Ob plačilu tisoč evrov visokega zneska bi ob podobni ponudbi, kot jo je ponudil bankomat, v primeru konverzije plačali dobrih sto evrov več kot brez konverzije.

Da se izogneš visokim stroškom, se velja v tujini držati nekaj osnovnih pravil. 

Za dvige v tujini banke in potrošniške organizacije odsvetujejo uporabo kreditnih kartic, bolj ugodno je uporabiti plačilno kartico vašega transakcijskega računa.

V tujini bankomati praviloma zaračunajo nadomestilo za dvig, ki ga morate pred dvigom potrditi in se doda znesku, ki ga dvigujete. Ti zneski so lahko zelo različni, predvsem se velja izogibati nebančnih bankomatov Euronet ali ATM, ki slovijo po posebej visokih nadomestilih in neugodnih konverzijah.

bankomat | Avtor: Profimedia Profimedia

Nadomestilo za dvig gotovine v tujini vam praviloma zaračuna tudi vaša banka, o tem vas bankomat ne obvešča, saj ste s tem teoretično že seznanjeni z javno objavo cenika vaše banke. Pri NLB nadomestilo za dvig na Hrvaškem znaša 1,03 odstotka od zneska, najmanj 2,50 evra in največ 23 evrov. V primeru dviga sto evrov torej 2,50 evra, v primeru dviga 400 evrov pa štiri evre.

Banke na bankomatih sestrskih bank v tujini tega nadomestila praviloma ne računajo. Komitenti NLB lahko brezplačno dvignejo gotovino na bankomatih NLB skupine v BiH, Črni gori, Srbiji, Severni Makedoniji in na Kosovem. Komitenti banke Sparkasse brez provizije dvigujejo gotovino na bankomatih skupine Erste Group na Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, na Češkem, Madžarskem, v Romuniji in Moldaviji, brez provizije lahko na bankomatih skupine dvigujejo denar tudi komitenti Unicredita, na Hrvaškem so to bankomati Zagrebačke banke.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 22
  • dusan72 10:08 19.avgust 2022.

    Tudi moja je dvigovala 600 HRK in so bile provizije na bankomatih treh različnih bank od 25 do 40 HRK. Na koncu je dvignila na bankomatu Istarske banke, kjer mislim da celo ni bilo neke omembe vredne provizije.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:40 18.avgust 2022.

    Hrvati mi grejo na živce zaradi marsičesa zato že leta in leta k njim ne hodim.

  • Avatar Pavel Vodnjov
    Pavel Vodnjov 11:47 18.avgust 2022.

    Dva hrvata četiri tata