Slovenija
4563 ogledov

Tako Tonin snubi Logarja

Anže Logar Anže Petkovšek
Priprave na volitve.

Postopek evidentiranja za evropske volitve pa že poteka v Stranka NSi, ko jo vodi Matej Tonin je pred prihodnjimi volitvami v Evropski parlament k oblikovanju skupne liste kandidatov povabila stranko SLS, ki je na prejšnjih volitvah sodelovala s SDS ter tudi Anžeta Logarja z nedavno ustanovljeno Platformo sodelovanja.

Pri Logarjevih, članica Platforme sodelovanja je tudi nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, možnosti sodelovanja ne izključujejo. "O tem bo Upravni Odbor razpravljal po dopustih," so sporočili. Logar je sicer še vedno član stranke SDS. 

Adutka za evropsko poslanko je pri NSi sicer Ljudmila Novak, ki se uvršča na vrh lestvic najbolj priljubljenih politikov. Oločitev glede tega, ali bo na evropskih volitvah vnovič kandidirala vnovič, bo Novakova sporočila do konca avgusta. 

SDS iz treh poslancev zdrsnil na dva

Na zadnjih evropskih volitvah konec maja 2019 je sicer največ glasov, 26,44 odstotka, prejela skupna lista SDS in SLS. Ob članih SDS Milanu Zveru in Romani Tomc se je v Evropski parlament znova prebil član SLS Franc Bogovič in tako izrinil dolgoletno evroposlanko SDS Patricijo Šulin. SDS je v preteklosti že imel tri evropske poslance. 

Evropski parlament je junija predlagal, da bi se število evropskih poslancev po volitvah, ki bodo med 6. in 9. junijem prihodnje leto, povečalo s trenutnih 705 na 720. Slovenija bi s tem dobila dodatnega poslanca. Trenutno ima Slovenija v Evropskem parlamentu osem poslancev. 

V Bruselj želijo Hojs, Grims in Breznik

V SLS sicer pravijo, da so k sodelovanju dobili več vabil, a verjetnost, da bi skupno listo oblikovali Z SDS je mala, saj je bilo na zadnjih volitvah kar nekaj članov SDS nezadovoljnih, ker so zaradi povezave z SLS izpadli s kandidatne liste.

Interes za kandidaturo na Evropskih volitvah naj bi bil v SDS precejšen. Sedanja poslanca Tomc in Zver sicer še nista sporočila, ali bosta kandidirala ponovno, a verjetnost je precejšnja. Po neuradnih podatkih pa si v Bruselj želijo še nekdanji notranji minister Aleš Hojs in poslanca Branko Grims in Franc Breznik, nekateri omenjajo tudi nekdanjeha mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je za evroposlanca že kandidiral.  

Lahko Gibanje Svoboda dobi tretjega poslanca?

Za Gibanje Svoboda bodo to prve evropske volitve. Svoboda je po združitvi z LMŠ dobila dva evropska poslanca, Klemna Grošlja in Ireno Jovevo. Oba naj bi imela zagotovjen položaj na kandidatni listi, zagotovo pa bodo v Svobodi na evropskih volitvah želeli dobiti še tretjega poslanca.

SD išče dobre kandidate

Za koalicijsko SD so bile zadnje evropske volitve uspeh, saj sta bila z njihove liste izvoljena dva poslanca, Tanja Fajon, ki jo je po prevzemu funkcije zunanje ministrice nadomestil Matjaž Nemec in tretjeuvrščeni na predsedniških volitvah Milan Brglez. Oba naj bi želela nadaljevati delo v Bruslju, a v stranki naj ne bi bili prepričani, da bosta sedanja poslanca dobra vlečna konja predvolilne kampanje, zato naj bi kandidate iskali tudi zunaj stranke. 

Levica bi se povezovala

Levica svojega poslanca v Evropskem parlamentu še ni imela. Na prejšnjih volitvah so na vrh liste postavili Violeto Tomić, ki pa je pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, zaradi nestrinjanja z uvrstitvijo na mariborsko kandidatno listo, iz stranke izstopila. V Levici, ki ima malo možnosti za preboj v Bruselj, naj možnosti sodelovanja z drugimi strankami, ne bi izključevali.  

 

Komentarjev 12
  • Pierre 07:56 04.avgust 2023.

    Vidim Grimsa v Bruslju kako kaže svoje slike A4 formata poslancem s tisto mrko mrtvaško faco... jao Bože nedaj!!!

  • Plavi-mil 20:23 02.avgust 2023.

    Zakaj ga snubi pokvarjen klerikalec, zato ker je G. Logar največja grožnja lude mile in NS, to je samo finta v levo pokvarjenega klerikalca.

  • lojs 18:00 02.avgust 2023.

    logar, ki je kandidiral za prezidenta rs, je dobil daleč največje število glasov in za njega je nek toninček mišji prdec ... aja zdej je pa luda mila najbolj priljubljena , ja res je, verjamem vsem anketam, v katerih sploh ...prikaži več ne sodelujem ... takoj ko gre za neko sodelovanje , se slovenčkom začne mešat v glavi, ker potem je konec tega umazanega športa, v katerem slovenček najbolj uživa