Slovenija
3106 ogledov

Pozor, poskusi izsiljevanja z osebnimi podatki

telefon klic Profimedia
Informacijski pooblaščenec (IP) opozarja podjetja, naj ne nasedajo poskusom izsiljevanje pod pretvezo varstva podatkov.

Informacijski pooblaščenec je zaznal primere zlorabe pravic posameznikov s področja varstva osebnih podatkov. "Podjetjem in organizacijam zato priporočamo, da nikakor ne podležejo kakršnemukoli izsiljevanju. Morebitnim zlonamernim poskusom posameznikov pod pretvezo uveljavljanja pravic se bodo podjetja najbolj učinkovito zoperstavila z ustreznim urejanjem ključnih področij obdelave podatkov," poudarjajo v uradu informacijskega pooblaščenca.

Predvsem pri uveljavljanju pravice dostopa posameznika do lastnih podatkov ter izvajanju neposrednega trženja in videonadzora naj podjetja in organizacije spoštujejo določbe splošne uredbe in zakona o varstvu osebnih podatkov. "Le tako lahko zakonito odgovorijo nekaterim posameznikom, katerih cilj je največkrat prav pridobitev premoženjske koristi in ne varstvo podatkov. IP je preko že objavljenih mnenj in telefonskega dežurstva na voljo za pojasnila v primeru posameznih izzivov, s katerimi se podjetja soočajo," pravijo.

Ker gre pri zlorabi pravic lahko tudi za kazniva dejanja, naj se upravljavci v teh primerih obrnejo na policijo in ne podlegajo morebitnim grožnjam ali celo izsiljevanju posameznikov. "Kakršnokoli plačilo izvensodne odškodnine domnevnemu oškodovancu tudi ne spremeni dejstva, da pomeni posredovanje osebnih podatkov posameznika tretji osebi brez pravne podlage kršitev predpisov," poudarjajo.

Zlorabe se v praksi nanašajo na neposredno trženje in naročanje po telefonu, izvajanje videonadzora in nejasnosti glede pravnih podlag. 

Kako to izgleda v praksi? "Posameznik se podjetju, ki se ukvarja z neposrednim trženjem ali prodajo blaga oz. storitev, prijavi na prejemanje novic, reklamnih obvestil ali naroči izdelek, ponudbo, storitev itd. Kmalu po prijavi in naročilu pa od upravljavca zahteva, da mu pojasni, od kod je pridobil njegove osebne podatke. Če podjetje ne more izkazati, na kakšen način je pridobilo njegove osebne podatke in ne zna dati ustreznih pojasniti, posameznik zahteva odškodnino in/ali grozi s prijavo IP," navedejo primer. 

Kaj lahko stori podjetje? "Podjetje se takim primerom najlažje ogne tako, da postopek prijave na novice ali naročilo blaga organizira tako, da ima dokaz in preveri identiteto posameznika (z neposrednim kontaktom, pošiljanjem potrditvenega elektronskega sporočila, zabeležko telefonskega klica itd.). V nasprotnem primeru namreč nima nobenega dokazila o tem, kdo mu je posredoval osebne podatke posameznika, ki jih ima v svoji bazi naročnikov ali prejemnikov komercialnih obvestil," svetujejo.

Do zapletov lahko prihaja tudi v primeru videonadzora. Kakšni so primeri? "Posameznik obišče poslovni prostor, v katerem se izvaja videonadzor. Čez nekaj dni pa od upravljavca zahteva, da mu izroči kopijo posnetka za določen dan, na katerem naj bi bil posnet. Ko upravljavec posamezniku izroči posnetke, na katerih so (tudi) tretje osebe, ta zahteva odškodnino in/ali grozi s prijavo IP," opišejo situacijo.

Kaj mora storiti upravljavec podatkov? Upravljavec se mora pred izročitvijo kopije posnetka v zadostni meri prepričati, da je posamezniku res izročil le tisti del posnetka, na katerem se nahaja konkretni posameznik, ki zahteva svoje podatke, (podobo ostalih posameznikov na posnetku pa je prekril oz. zameglil) in da je pred izročitvijo preveril identiteto posameznika, ki mu izroča posnetek, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da posnetek izroči neupravičeni tretji osebi.

V primeru, ko gre za nejasnosti glede pravnih podlag je pomembno, da imajo podjetja urejen ustrezen pregled nad pravnimi podlagami za posamezne obdelave osebnih podatkov, točnost in ažurnost podatkov in v primeru poslovanja preko pooblaščencev fizičnih oseb zahtevajo predložitev ustreznih pooblastil.

Kaj se lahko zgodi? "V nasprotnem primeru se sicer lahko zgodi, da posameznik (npr. kot pooblaščenec nekoga), ki ni pogodbena stranka upravljavca, uporabi svoj elektronski naslov npr. za potrebe registracije v določeno storitev upravljavca za tretjo osebo, ki je pogodbena stranka. Naknadno potem tak 'pooblaščenec' upravljavcu prepove obdelavo svojih osebnih podatkov za namene neposrednega trženja, pri tem pa zamolči dejstvo, da se določen njegov osebni podatek obdeluje v povezavi s pogodbeno stranko (npr. v vlogi pooblaščenca stranke). Ko tak posameznik kasneje kot pooblaščenec prejeme na svoj elektronski naslov sporočilo upravljavca, ki sicer nima trženjske narave, pa zahteva odškodnino in grozi s prijavo IP," še opozarja IP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 12:48 26.februar 2020.

    Ja prosim no, kako naj podjetje nekomu izroči video posnetek z njegovo sliko??? Brez avtomatske prepoznave obrazov (ki je itak prepovedana) je to nemogoče. A mislite, da ima kdorkoli čas "na roke" iskat nek obraz na posnetkih? Video nadzor se ...prikaži več uporablja za primer kraje ali drugega kriminala ne pa, da se bo gledalo kaj počne nek Janez, ki se slučajno znajde na posnetku.