Slovenija
16919 ogledov

Bajni zaslužki zdravnikov v ljubljanskem UKC: Na mesec skoraj 30 tisočakov

UKC Ljubljana Anže Petkovšek
Najvišja plača je znašala nekaj manj kot 27.500 evrov bruto.

Portal necenzurirano.si je objavil podatke o najvišjih plačah v UKC Ljubljana decembra lani, torej v obdobju drugega vala epidemije covid-19. V tem obdobju so zaradi razmer, v katerih delajo, zaposleni v zdravstvi upravičeni do dodatkov. 

Po podatkih, ki so jih iz UKC Ljubljana posredovali omenjenemu mediju, je decembra najvišja plača znašala 27.482 evrov bruto, izplačana pa je bila zaposlenemu na Kliniki za infekcijske bolezni. Dotični zaposleni je prejel 16.282 evrov za redno delo, 11.200 evrov pa za dežurstva, pripravljenost in nadure. Ob tem je treba poudariti, da infekcijska klinika deluje kot covid bolnišnica praktično ves čas pandemije.

Sto najvišjih plač zaposlenih v UKC Ljubljana za december lani (gre za bruto zneske) se tako gibljejo od 27.482 evrov do 13.013 evrov. Na prvih tridesetih mestih je večina zaposlenih na kliniki za infekcijske bolezni, del omenjene trideseterice sestavljajo zaposleni na kirurški kliniki in trije z interne klinike. 

Zanimiva je primerjava s plačami januarja lani. Takrat je bila najvišja izplačana plača po podatkih UKC Ljubljana 11.700 evrov, ki jo je prejel zaposleni na kliničnem inštitutu za radiologijo. Le deset plač pa je takrat presegalo 10.000 evrov, še štirinajst jih je prejelo več kot 9.000 evrov, navaja necenzurirano.si. 

V okviru zakona o interventnih ukrepih je bil določen dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije za zaposlene, ki so zaradi opravljanja svojega dela nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje ali pa so prekomerno obremenjeni. Gre za dodatek v višini največ sto odstotkov urne postavke. 

Koronavirus - šotora pred UKC LJ | Avtor: UKCLJ Koronavirus - šotora pred UKC LJ UKCLJ

Kot navaja portal, je zdaj že nekdanji direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar zaposlene razdelil na več delovišč, glede na delovišče pa so prejeli različno visok dodatek. Stoodstotni dodatek so prejeli zaposleni, ki so delali na covid oddelkih, 80-odstotni dodatek je pripadel zaposlenim na urgenci v sivi coni, vstopni točki poliklinike, službi za urgentno nevrologijo, triažnemu oddelku pediatrije, centru za akutno dializo, zaposlenim v reševalnih postajah in centru za preprečevanje bolnišničnih okužb. Dodatek v višini 65 odstotkov urne postavke so lahko prejeli zaposleni na interni, kirurški, nevrološki, infekcijski, ginekološki, stomatološki, dermatovenerološki, stomatološki in drugih klinikah, kjer so bili prisotni pacienti. Ob tem avtorji dodajajo, da so dodatek lahko dobili tudi tisti, ki niso bili s pacienti dejansko v stiku. Preostali zaposleni v vseh organizacijskih enotah so prejeli dodatek v višini 65 odstotkov za 60 odstotkov evidentiranih ur dela. 

"Brez dodatka niso ostali niti Poklukar, njegovi pomočniki in strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar. Znašal je 35 odstotkov urne postavke osnovne plače in to za vse evidentirane ure dela," so še zapisali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • luka65 00:39 12.marec 2021.

    Največ mrtvih pacientov na 100.000 prebivalcev na svetu, plače pa najvišje na pacienta na svetu! Halo, a nimate niti malo morale in etike, drhal pohlepna! Če ne plačaš, te ne bi zdavili in crkni, kdo jebe Hipokratovo prisego, samo zlatniki ...prikaži več štejejo, plus podkupnine in delo na črno! Vse nagnat in jih zamenjat z novim uvozom iz Balkana, itak so že same balaknđije v zdravstvu, bodo vsaj vedeli, da niso edini!

  • jakec42 17:05 11.marec 2021.

    Največji zasluškarji so najmanj v skafandrih,tudi v drugih strokah delavci nosijo posebna oblačila,pa niso nič kaj bolje plačani,ve se da so zdravniki izpostavljeni tveganjem,saj to spada v njihov poklic,vendar si tako enormnih plač ne zaslužijo.vse to bomo zopet plačali najrevnejši,saj ...prikaži večj država na veliko razmetuje denar!

  • marsal22 15:19 11.marec 2021.

    Se pravi , da je v njihovem interesu , da epidemija traja in traja, da čim več pokasirajo ! Zato pa predlagajo takšne polovičarske ukrepe, da lahko ljudje še naprej zbolevajo !