Slovenija
13 ogledov

Tako vročega dneva še ni bilo

Meteoalarm
1/5
Printscreen
V več krajih po Sloveniji izmerili vročinske rekorde.

Črnomelj ni več rekorder. Tam so 5. junija 1950 namerili 40,6 stopinje Celzija, danes pa so najvišjo temperaturo, od kar potekajo meritve, izmerili v Cerkljah ob Krki.  Živo srebro se je tam povzpelo do 40,8 stopinje Celzija.

Temperaturne rekorde so izmerili še v:  Ljubljani (40,2), Mariboru (39,6 stopinje Celzija), Celju (39,7), Kočevju (37,9), Lescah (36,4), Postojni (36,5) in na Brniku, kjer se je živo srebro dvignilo na 38,1 stopinje Celzija.

V petek možna neurja

Na Hrvaškem so že izdali opozorilo pred neurjem, ki ga spremljajo toča, močan veter in pijavice. Kot so še zapisali na spletni strani Meteoalarma, so zaradi neurja možne velika škoda in nesreče, ogroženo pa bo tudi življenje.

Pri nas opozorila (za zdaj) še ni, pravi dežurni meteorolog Benedikt Strajnar, ki pojasnjuje, da ostajamo na rumeni stopnji. Če se bo pokazalo, pa ni izključeno, da se še poviša na oranžno.

Strajnar dodaja, da hujših neurij pri nas ne pričakujemo. Se pa vidi, da bodo malo južneje, nad Hrvaško, te nevihte že močnejše. Pri nas bodo nevihte predvsem lokalne, lokalno pa sta možna tudi močan veter in toča. "Večje ali debelejše toče vseeno ne pričakujemo. Razmere oziroma sami pogoji za razvoj toče so bili v preteklih dneh nad Srednjo Evropo bistveno ustreznejši za nastanek toče, kot so zdaj. Obstaja zmerna, ne pa izrazita nevarnost," pravi Strajnar.

Nekoliko se bo tudi ohladilo. Tokrat bo po napovedih padlo več padavin kot ob zadnjem neurju, predvidoma od 10 do 20 litrov na kvadratni meter.

Tako vroče ne bo več

Dežurni meteorolog na agenciji za okolje Strajnar sicer poudarja, da v prihodnje ne izključuje novih toplih obdobij, vendar je po njegovem mnenju za tako ekstremno vročino, kot jo beležijo v teh dneh, malo možnosti. Temperature se bodo namreč v prihodnjem tednu gibale okrog 30 stopinj Celzija.

Včeraj popoldne so sicer v Ljubljani znova izmerili nov vročinski rekord, živo srebro je pokazalo 39,5 stopinje Celzija.

Menite, da je tudi pri vas rekordno vroče? Poslikajte termometre in nam prek spodnjega obrazca pošljite fotografije.

Komentarjev 4
  • mph 23:23 08.avgust 2013.

    Mislim ... kaj takega ... potem lahko zaprejo vse po celi Sloveniji. In temeljito dvomim, da nimajo klim.

  • sasquatch 16:14 08.avgust 2013.

    zaradi bogatije zaprto

  • 1111 16:09 08.avgust 2013.

    ...pobrat klime in vzet jim dan dopusta!