Slovenija
8542 ogledov

Tako zelo so se razmere poslabšale v dveh tednih

Srbija koronavirus Epa
V dveh tednih so se razmere v Sloveniji dramatično poslabšale. Pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev se je skoraj podvojila z 72 na 137.

Nekaj optimizma vliva izboljšanje razmer v Primorsko-notranjski regiji, kjer je zdaj 70 aktivno okuženih, pred dvema tednoma jih je bilo 184.

V drugih regijah so se razmere poslabšale, na Koroškem, kjer so trenutno razmere najslabše, je bilo pred dvema tednoma 111 okužb na sto tisoč, zdaj jih je 242. Poslabšale so se tudi razmere na Gorenjskem (z 59 na 189), v Osrednji Sloveniji (s 95 na 169), pa tudi v najboljši Obalno-kraški regiji so se razmere z 20 poslabšale na 44, kar je sicer daleč najboljši regijski rezultat.

Črna z več kot tisoč primeri na sto tisoč prebivalcev

Pred dvema tednoma je bilo občin z več kot deset aktivno okuženimi 26, zdaj jih je 73. Predsednik vlade Janez Janša in minister za notranje zadeve Aleš Hojs sta sicer izpostavila Ljubljano, a več aktivno okuženih na sto tisoč prebivalcev ima celo občina Grosuplje, kjer po nam znanih podatkih ob petkih množično ne kolesarijo. Daleč največ aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev ima občina Črna na Koroškem, kar 1189, čeprav imajo le 39 aktivnih primerov.

V Ljubljani, kjer je 470 aktivnih okužb, je to le 160 primerov na sto tisoč. Škofja Loka in Jesenice jih imata okrog 270, Grosuplje in Vrhnika okrog 220, Kranj, Radovljica, Trbovlje in Domžale okrog 180, Maribor 99, Koper pa le 23.

Zdaj smo precej pri repu zlate evropske sredine 

V EU je Slovenija nekje na vrhu spodnje tretjine držav, razmere so slabše v enajstih, v devetnajstih pa so boljše (Evropski center za nadzor bolezni sporoča podatke tudi za Norveško, Lihtenštajn in Ciper).

Kot je razvidno iz grafa, so pri nas podobne razmere kot v Avstriji in na Madžarskem, na Hrvaškem in v Italiji pa so bo boljše. V Evropi je trenutno najhuje v Črni gori, na Češkem, v Španiji Belgiji in na Nizozemskem.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • yatibo6112 03:58 11.oktober 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. ....... www.maxincome.monster

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 14:45 10.oktober 2020.

    Oblast naj najprej krepko pokaže nase. Poleti so se udinjali Hrvatom, da so rešili njihov lenuharski obstoj. Tam ne mislijo, kaj bi delali, če ne bi bilo turizma. Skrbi jih samo, od česa bi živeli. Živeti od dela svojih rok ...prikaži več so že davno pozabili, zato je 2/3 njihove zemlje zaraslčo z grmovjem in podobnim šavjem. Naši oblastniki pa sedaj ljudi, ki so tam reševali tujo kožo, jebuckajo po dolgem in počez. Sramota vseh Sramot!!!!

  • bogdan76 14:35 10.oktober 2020.

    V Ljubljani so vsi zdravi tam je leglo samo na Fužinah in to med bosanci zlatkoti.