Slovenija
9 ogledov

Takoj po gradbeno dovoljenje

Tržnica Anže Petkovšek
Parkiranje. Garažo pod tržnico bodo gradili kljub zaščiti, napoveduje Janković.

Arheološko najdišče na Vodnikovem trgu bo le še spomenik lokalnega pomena. Odlok o zaščiti je včeraj sprejel mestni svet, ljubljanski župan Zoran Janković pa je takoj napovedal: “Na osnovi tega odloka bomo vložili vlogo za gradbeno dovoljenje za gradnjo garaže pod tržnico.” To je Mestna občina Ljubljana (MOL) že dobila, a je nato ministrstvo za infrastrukturo in prostor ugodilo pritožbam devetih posameznikov in ljubljanske nadškofije; sledila je še začasna zaščita spomenika na državni ravni, kar je projekt popolnoma ustavilo.

Brez pomoči sosedov

MOL je zato zdaj spremenila načrt gradnje in bo gradila le v okviru svoje parcele, ne da bi se dotikala sosednjih zemljišč. “Delali bomo po enakem sistemu od zgoraj navzdol kot pod Kongresnim trgom, vendar pod Vodnikov spomenik ne bomo posegali. Najverjetneje tudi ne bomo izkopavali pod Krekovim trgom, obstaja pa možnost, da bomo pod zemljo naredili hodnik do vzpenjače,” je še napovedal Janković. Dodal je, da bodo po prenovi Petkovškovega nabrežja začeli prenovo Krekovega trga, ki ne bo več namenjen parkiranju, ampak otrokom oziroma obiskovalcem Lutkovnega gledališča.

Po naročilu politike

Janković verjame, da bo novo gradbeno dovoljenje dobil, čeprav je načelnica ljubljanske upravne enote postala Mojca Kucler Dolinar iz NSi, ki kot mestna svetnica temu projektu ostro nasprotuje: “Ta odlok je neobičajen, ne moremo spomenika zaščititi, istočasno pa dovoliti gradnjo.” Z njo se je strinjal tudi Anže Logar iz SDS, ki meni, da zavod za varstvo kulturne dediščine pri tem ni opravil svojega dela: “Očitno je napisal odlok po naročilu politike.” Njegov kolega Mirko Brnič Jager je ob tem Jankovića pozval, naj na zboru občanov ali referendumu preveri, ali ima podporo pri tem projektu. Župan je to že zavrnil, češ da so oni z referendumom že poskušali ustaviti gradnjo garaže, a jim ni uspelo. Dodal je, da je imela SDS na državni ravni priložnost, da bi podaljšala “nesmiselno zaščito asfalta na tržnici”, pa tega ni storil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.