Slovenija
41 ogledov

Takoj socialna policija

Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine, Matic Munc iz Akcije! in Boža Plut iz Žurnal24 main
Pobuda. 
Zveza prijateljev mladine, društvo Ostržek in svetovalnica Akcija! za revolucijo v sociali.

“Družinsko pravo z vidika varstva otrok ne deluje, Republika Slovenija otrokom sistematično krati pravice dolga leta,” trdijo predstavniki treh nevladnih organizacij. Vinku Gorenaku, predsedniku državnozborskega odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, so včeraj poslali pobudo za sprejem zakona o varstvu otrok in vrsto drugih konkretnih predlogov za izboljšanje varstva otrok.

Najbrž ne danes
“Pričakujem, da bo predsednik odbora razširil dnevni red. Problematika je tako akutna in resna, da zahteva odziv politike – takoj. Ne gre za populizem, gre za grozljiva dejstva naše sedanjosti,” pravi Matic Munc.

Pobudniki si želijo soočenja s pristojnima ministroma Ivanom Svetlikom in Alešem Zalarjem, a se to danes najbrž ne bo zgodilo. Gorenak namreč pravi, da se tri četrtine pobude nanašajo na odbor za delo, družino in socialne zadeve in ne njegov odbor. Poleg tega ni tehničnih možnosti, da bi pripravili gradiva, kar predvideva poslovnik. Ne izključuje pa možnosti izredne seje ali celo skupne seje odborov za notranjo politiko ter odbora za družino in socialne zadeve, na kateri bi razpravljali o pobudi.

Predlogi za boljše socialno varstvo otrok, ki so jih nevladniki poslali poslancem

1 Umik družinskega zakonika
Vlada naj ga iz DZ umakne, dokler ne opravi analize stanja na področju varovanja otrok in njihovih pravic v praksi. Naj se pristopi k obravnavi novega družinskega zakonika.

2 Štipendiranje
Vlada naj vrne državne štipendije dijakom iz enostarševskih družin, ki živijo v dijaškem domu in prejemajo le nadomestilo preživnine iz jamstvenega sklada.

3 Agencija za izterjavo preživnin
Vlada naj dopolni zakon o izvršbi in zavarovanju ter ustanovi agencijo s pooblastili, ki bi izterjevalcem preživnin omogočila pridobiti vse podatke o dolžniku in jim dala pooblastila za odvzem vseh predmetov.

4 Nacionalni zavod za rejništvo in posvojitve
Ker so zdaj med rejniki takšni, ki otroke (tudi spolno) zlorabljajo ali silijo v težka dela, bi ustanovili nacionalni zavod, ki bi izvajal enotno izobraževanje rejnikov, ustanovil bi enotno bazo podatkov in uvedel enoten nadzor nad izvajanjem rejništva. V zvezi s tem bi zavod prevzel vse naloge centrov za socialno delo (CSD).

5 Socialna policija
CSD naj se nemudoma odvzame javno pooblastilo odvzema otrok. Ustanovi naj se posebna služba, ki bi bila učinkovita, multidisciplinarno sestavljena in z jasnimi pooblastili podprta terenska služba v pomoč slovenskim sodiščem.

6 Družinska sodišča
Vlada naj ustanovi samostojna družinska sodišča, ki bi prevzela vse pravdne, nepravdne, izvršilne in kazenske zadeve, v katerih so
udeleženi tudi otroci.

7 Socialna inšpekcija
Odpoklic direktorja, kadrovska dopolnitev; razmislek, da bi inšpekcijo izločili iz sestave ministrstva za delo in bi postala samostojna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.