Slovenija
19 ogledov

"Takoj umaknite"

Dejan Židan Uroš Čufer Alenka Bratušek Saša Despot
Vlada je sprejela predlog spremembe uredbe o trošarinah za alkohol. Trošarine naj bi se dvignile za 10 odstotkov.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o trošarinah in spremembo uredbe o trošarinah za alkohol. Na prihodkovni strani pričakujejo boljši izplen tudi zaradi boljše napovedane gospodarske rasti. Priliv pa vidijo tudi s področja davka na dodano vrednost in davka od dohodkov pravnih oseb. Poleg tega se zvišujejo trošarine na alkohol, tobak in energente. 

Finančni minister Uroš Čufer je pojasnil, da si država obeta prilive iz treh sklopov. Iz davčnega paketa pričakujejo 100 milijonov evrov prihodkov, iz presežkov poslovanja Banke Slovenije in dividend v preteklem letu 42 milijonov evrov, iz naslova varčevanja skozi ukrepe, ki se nanašajo na proračunske uporabnike (javne zavode in agencije), pa med 40 in 50 milijoni evrov. Kot je poudaril Čufer, morajo za zadnjo skupino še pripraviti pravno podlago. 

Ministrstvo bo zelo natančno spremljajo izvajanje posameznih ukrepov. Če ne bodo dovolj učinkoviti do začetka poletja, bodo vladi predlagali morebitne dodatne ukrepe.

Kot je pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar, so bile osnovne projekcije narejene ob upoštevanju upada prodanih količin na ozemlju Slovenije. Samo zaradi dviga trošarin pa niso predvideli znižanja potrošnje. 

Za liter goriva od 1,5 do 1,9 centa več

Vlada bo ukinila posebno olajšavo oziroma znižanje trošarin za mešanje biogoriv s fosilnimi gorivi. Gre za ukrep, ki je ponudnikom tovrstnega goriva zniževal stroške, ni pa vplival na ceno za potrošnike. 

Pri energentih se bodo trošarine zvišale za dva odstotka, pri dizelskemu gorivu pa bo zvišanje nekoliko višje. Izračuni ministrstva glede na modelske cene energentov kažejo, da se bodo pogonska goriva podražila za od 1,5 do 1,9 centa na liter. 

Navzgor tudi alkohol in tobak

Za deset odstotkov se bodo zvišale trošarine na alkohol. Finančno ministrstvo je v uradnem predlogu iz naslova zvišanja trošarin na alkohol predvidelo povečanje prihodkov za letošnje leto v višini 5,8 milijona evrov. Prihodnje leto pa naj bi se v državni proračun steklo 9,7 milijona evrov.

Trošarine se bodo tako zvišale z 11 evrov na 12,10 evra za pivo, s 120 na 132 evrov za hektoliter tako imenovanih vmesnih pijač in s 1200 na 1320 evrov za hektoliter etilnega alkohola s 100-odstotno vsebnostjo alkohola. Kot so še zapisali v dokumentu, gre pričakovati, da bodo zavezanci dvignili maloprodajne cene piva, vmesnih pijač in etilnega alkohola, kar pa bo po njihovi oceni imelo zanemarljiv vpliv na inflacijo.

Pet odstotkov višje bodo tudi trošarine na tobačne izdelke, pri čemer bodo za drobno rezan tobak uporabili drugačno določitev trošarine.

Celovit letni učinek trošarinskea dela ukrepov je vreden 90 milijonov evrov, pri čemer je Čufer poudaril, da gre za trajne ukrepe, ki bodo veljali tudi v naslednjih letih. Ukinitev vračila dela trošarin za mešanje biogoriv s fosilnimi gorivi naj bi prinesla 17 milijonov evrov, višje trošarine za energente 15 milijonov evrov, višje trošarine za alkohol 5,8 milijona evrov in višje trošarine za tobačne izdelka 14 milijonov evrov.

Komentarjev 41
  • quaxy 10:40 19.april 2014.

    Prihaja ZJ.

  • quaxy 10:40 19.april 2014.

    Mater ste 'pametni'. trojno ceno plačujemo zaradi razkošja Ljubljančanov in celotnega javnega sektorja.

  • jakec1575 23:04 11.april 2014.

    Zanimivo je, da se cene vedno spremenijo za kratnik dejanskega dviga zaradi spremembe trošarine ali ddv-ja. Posebno pri storitvah in maloprodaji. To se je zgodilo tudi ob zadnjem dvigu ddv-ja. Stvar gre po ustaljenem programu. Naredi se vik in krik. ...prikaži več Potem ponudniki medijsko zagrozijo, da bodo to prenesli na potrošnike. S povišano ceno pa si naredijo maneverski prostor za znižanja, ki sledijo. In cirkus gre naprej. Zadeve se ne da generalizirat, je pa znotraj parametrov za vsakdanje izdelke.