Slovenija
43 ogledov

"Takrat je vojna, tudi bratomorna, še vedno divjala v srcih Slovencev"

Miro Cerar Saša Despot
V Ajdovščini so danes s proslavo obeležili 70. obletnico ustanovitve prve slovenske narodne vlade. Slavnostni govornik predsednik vlade Miro Cerar je ob tem pozval k večjemu spoštovanju in skrbi za sočloveka.

"To je bila vlada, ki se je soočila s časom, ko je vojna, tudi bratomorna, še vedno divjala v srcih mnogih Slovencev," je poudaril Miro Cerar in dodal: "Moramo biti sposobni izkazati pieteto vseh mrtvih, posebej do žrtev vseh totalitarnih sistemov."

 

"Narobe pa je, če venomer znova na osebni in ideološki ravni obujamo bolečine in spore, ki jih je tisti čas prizadejal ljudem. Iz tistega časa zato v sedanjost raje prenesimo nauk o tem, da smo kot posamezniki, kot narod in kot država dolžni vedno in povsod spoštovati človekovo dostojanstvo, vrednote demokratične in pravne države ter s tem seveda tudi človekove pravice in svoboščine," je dodal Cerar.

Zgodovinar Jože Dežman pa je kritičen: "To je bila revolucionarna vlada, ki si je oblast prisvojila s krvavo državljansko vojno. V tej vladi ni treba videti nekega civilizacijskega dosežka."

Prvi predsednik vlade je bil Boris Kidrič

Neposredni rezultat narodnoosvobodilnega gibanja Slovencev v drugi svetovni vojni je bila dosežena državnost Slovenije v okviru federativne Jugoslavije.

Vzpostavljanje državnosti se je začelo z ustanovitvijo Slovenskega narodnoosvobodilnega odbora (SNOO) septembra 1941, Narodna vlada Slovenije pa je zaživela 5. maja 1945 v Ajdovščini.

Tako imenovana ajdovska vlada tako velja za prvo slovensko vlado po drugi svetovni vojni, predsedoval pa ji je Boris Kidrič.

Ajdovščino izbrali namenoma

Izbira Ajdovščine za kraj ustanovitve Narodne vlade Slovenije je imela namen pokazati zaveznikom, da je Slovenska Primorska del Slovenije in ne Italije. Nova oblast je jasno izrazila zahtevo po priključitvi tega ozemlja k federativni Jugoslaviji.

Narodnoosvobodilno gibanje, ki ga je organizirala in vodila Osvobodilna fronta slovenskega naroda (OF), je že na začetku razvilo močno politično dejavnost. Njegov cilj je bila narodna osvoboditev oziroma izgon okupatorja, a tudi politične in socialne spremembe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • legija 00:33 03.maj 2015.

    Ta pajac naj se najprej pouči od kod izvira, ker, če bi to storil, bi že danes hitel izdelovati kolišče za pristan opankarjev!

  • miror 22:55 02.maj 2015.

    Od teh proslav, ki se kar vrstijo kontinuirano iz dneva v dan, državljani nimamo nič. Samo velike stroške, ki jih moramo plačati in tudi dnevnice slavnostnim govornikom. Slavnostne govore organizirajte za 130.000 brezposlenih, ki ne vedo kaj bo jutri. Kaj ...prikaži večj je bilo pred 70 leti pa že vsi vemo, in ni treba ponavljati vsako leto, pa še živih udeležencev ni več. Siti smo že vaših proslav in zapravljanja denarja.

  • Avatar čavez
    čavez 18:13 02.maj 2015.

    "Takrat je vojna, tudi bratomorna, še vedno divjala v srcih Slovencev"ssIN TA VOJNA ŠE DIVJA