Slovenija
17 ogledov

Takse za tožbe brez epilogov

Slovenija 04.11.2013 Gregor Virant, sestanek ministra za notranje zadeve Viranta Saša Despot
Previsoke plače. Zavodi vlagajo tožbe in plačujejo sodne takse, čeprav bo sklenjen dogovor.

Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) so doslej zaradi preveč izplačanih plač vložili tožbe proti 553 zaposlenim, ki bi morali vrniti skupno 1,2 milijona evrov neto, ob tem pa še ne vedo, koliko bi morali vrniti njihovi že upokojeni delavci. Eno tožbo na delovno sodišče so vložili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) in zanjo plačali sto evrov sodne takse. Vračilo slabega 2,4 milijona evrov bruto v UKCL sicer zahtevajo od 157 javnih uslužbencev – srednjih medicinskih sester v intenzivni terapiji, ki večinoma opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester. Ena uslužbenka je že podpisala dogovor o vračilu, za druge tožbe še pripravljajo, so pojasnili v UKCL.

Koliko konkretno so stale tožbe, na ZRSZ, še ne vedo, saj sodnih taks še niso plačali, za pripravo izračunov zanje pa so zunanjemu izvajalcu plačali 6.142 evrov. To je bistveno več, kot so doslej dobili vrnjenega denarja – šest zaposlenih, ki dolg že vračajo, je doslej skupaj vrnilo slabih 86 evrov.

Pogajanj še ni konec

O tem pa še vedno potekajo pogajanja med sindikati javnega sektorja in vlado. Minister za notranje zadeve Gregor Virant je sindikatom včeraj predstavil popravljen predlog, po katerem bi javni uslužbenci vrnili presežek plač za največ devet mesecev nazaj in do višine največ dveh osnovnih plač javnega uslužbenca. Stališče ministrstva namreč je, pravi Virant, da "ni mogoče popolnoma spregledati preveč izplačanih plač". Tudi o tem, da vračanje ne bi preveč prizadelo uslužbencev, pa so se pripravljeni pogovarjati.

"Premikamo se po polžje, vendar v pravo smer. Kot kaže je volja na obeh straneh, da dosežemo dogovor, ki bi prehitel odločitve na sodišču, te so dejansko težko predvidljive," pa je ocenil Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja.

 

Komentarjev 4
  • Pepe007 10:27 14.marec 2014.

    Iz tega je jasno samo, da bi si naj v javnem sektorju vsak sam obračunal plačo in to pravilno, sicer je za napačno plačo sam odgovoren. Zanimivo, da isti vatli ne veljajo v zasebnem sektorju. Če nekdo oglašuje izdelek ...prikaži več po napačni ceni (po prenizki zaradi napake), ga mora kupcu po tej ceni tudi prodati in ni nobenega vračanja.Kraja je nastala na strani vodstev in ministrstev, ki so za izračun odgovorni in oni bi morali ta prevelik strošek vrniti. Eden od ključnih odgovornih je ravno minister Virant. Sedaj pa kot velik heroj porabi večino svojega drago plačanega časa, da rešuje svoje napake...Z delavci, ki so previsoke plače dobili, to nima nobene zveze.

  • ennanova 10:25 14.marec 2014.

    Za plansko gospodarstvoNekateri ljudje so kljub temu močno prepričani, da je redne kapitalistične krize mogoče blažiti z redistribuiranjem premoženja oziroma bogastva. Če bi države našle način, kako zmanjšati razlike med ljudmi, med revnimi in bogatimi, če bi se uspele ...prikaži več dogovoriti z lastniki kapitala, da bi delček bajnih bogastev prešel v roke najrevnejših, modrujejo, bi bilo na tem svetu veliko lepše živeti. Vprašanje pa ostaja: Bi to res bistveno vplivalo na kapitalizem in njegovo brutalno izkoriščevalsko naravo? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1530-za-plansko-gospodarstvo

  • titty 09:09 14.marec 2014.

    Jasno, da je treba preveč izplačane plače vrnit! Vse ostalo je kraja!