Slovenija
9 ogledov

Takšen bo iphone 5

iPhone 4 Reuters
Pojavila se je fotografija iphona 5, ki naj bi najbolj verodostojno do zdaj napovedovala videz nove generacije Applove vroče žemljice. Telefon naj bi imel precej večji zaslon, očitno pa Apple uvaja tudi nov priklop.

Iphone 5 bo verjetno predstavljen šele septembra, leto dni po aktualni generaciji 4S. Spletna stran 9to5Mac, ki se je doslej izkazala za zelo verodostojno z različnimi napovedmi in insajderskimi informacijami iz sicer hermetično zaprtega Appla, pa se je že uspela dokopati do fotografij novinca. Dobili naj bi jih od vira v Applovem kitajskem proizvodnem partnerju.

Ni presenečenje, da bo še naprej na voljo v beli in črni barvi, prav tako v nasprotju z nekaterimi govoricami izpred tednov ostaja pri gladkih linijah, bodo pa uporabniki precej bolj veseli večjega zaslona, saj je iphone po tej plati najbolj zaostajal za daljnoazijskimi konkurenti, ki se bohotijo tudi z že petpalčnimi zasloni. Glavni tekmec, novi samsung galaxy S III, ima tako 4,8-palčnega. 9to5Mac špekulira, da bo iphone 5 uporabljal štiripalčni zaslon po diagonali z resolucijo 1136x650 točk, kar bo omogočalo prikazovanje 323 točk na palec in razmerje slike 16:9. Zaradi večjega zaslona bo telefon tudi nekoliko zrasel, predvsem v širino.

Slušalke našle priklop drugje

Še ena velika novost bo očitno nova oblika vtiča za priklop na električno omrežje, računalnik ali različne dodatne naprave, kot so zvočniki, različni čitalci itd. Fotografija namreč razkriva precej manjšo režo, kar pomeni, da bodo dosedanji Applovi priključki brez dodatnih vmesnikov postali neuporabni. Na račun manjše reže naj bi zrasla zvočnika, na spodnjo stran se je preselil tudi vtič za slušalke, kar je novost za Applove prenosne naprave.

Med glavno kamero in LED flešem se je pojavila dodatna odprtina. Pri 9to5Ma menijo, da bi lahko šlo za dodaten mikrofon, s čimer bi izboljšali zajeti zvok. Delna novost naj bi bilo ohišje, ki naj bi na hrbtni strani namesto aluminija uporabljala novo tanko, a trdno kovinsko zlitino. S tem bo masa manjša, prostor za baterijo pa povečan.

iOS 6 uvaja lastne zemljevide

Spletna stran se je razpisala tudi o drobovju. Iphone naj bi imel 1 GB rama, telefon pa bo poganjal Samsungov procesor, o katerem pa še ni veliko znanega, verjetno pa bo v ospredju prioritet njegova varčnost.

Operacijski sistem iOS 6 naj bi bil že zelo blizu finalni različici, med drugim naj bi Apple z njim ponudil lastnega konkurenta uveljavljenemu Google Mapsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.