Slovenija
1451 ogledov

Takšen bo novi ljubljanski park

Park Muste Medprostor
Park Muste bo povezal Štepanjsko naselje in Fužine, celoten projekt pa bo občino stal 3,5 milijona evrov.

Najstarejši ljubljanski Park Tivoli so zgradili pred dvesto leti, gradja priljubljene Poti spominov in tovarištva se je začela leta 1946. Prestolnica je po tem postala bogatejša še za pet parkov, Park Muste pa bo naslednja večja zelena pridobitev mesta. Povezal bo Moste in Štepanjsko naselje. 

Družinski park že prihodnje leto

Poglerd na pasje igrišče | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Že s same fotografije je razvidno, da gre za velik projekt, zato se ga bo mesto lotilo v treh fazah. Prvi bo tako na vrsti družinski park v Fužinah, ki že ima projektanta: "Ureditev družinskega parka na strani Fužin pripravlja podjetje Superius. Izvedbo družinskega parka načrtujemo za leto 2017." 

Užitni park 

Za tem bodo uredili prostor za vrtičkarje in tako imenovani užitini park katerega idejni načrt je nastal pod okriljem Umanotere. Kot so zapisali na svoji spletni strani, park ljudem "ponuja izkušnjo, kjer si lahko ogledajo, spoznajo, pripravijo in okusijo rastline, ki jih tu najdejo, ter zanje skrbijo. Njegov namen je etična skrb za zemljo, naravo in ljudi, za pošteno delitev dobrin in kulturno dediščino ter s tem krepitev in ozaveščanje skupnosti z združevanjem obiskovalcev preko izobraževanja, druženja, gojenja in nabiranja rastlin, izmenjave znanj, dobrin.

"Ureditev vrtičkarskega območja z užitnim parkom pripravlja prav tako Superius in izvedbo načrtujemo po pridobitvi manjkajočih zemljišč, oziroma v letu 2018," so zapisali na MOL-u. 

Novi most 

Predvidoma v letu 2018, ko bo občina začela še z urejanjem nabrežij Ljubljanice, bo na tem območju stal tudi novi most. Most med Fužinami in Štepanjskim naseljem bo namenjen le peščcem in kolesarjem, na vsaki strani ob sestopu pa bo manjši trg. Projekt je mesto zaupalo podjetju Medprostor. 

Celoten projekt bo po predvidevanjih občine stal 3,5 milijona evrov. Večji del zemljišč je že v lasti mestne občine, dokupiti bodo morali le še nekaj parcel na območju bodočega užitnega parka in vrtičkov.

Pogled na vričke | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 2
  • glicinija 10:33 20.avgust 2016.

    še prej, upam, da uničijo japonski dresnik

  • glicinija 10:30 20.avgust 2016.

    lepo, upam, da podrejo lesenjačo, kjer Fužinke zbirajo mačke