Slovenija
71 ogledov

Takšen je novi bankovec za 20 evrov

bankovec 20 evrov Saša Despot
V 19 državah območja z evrom, tudi Sloveniji, bo od srede v obtoku nov bankovec za 20 evrov. Po bankovcih za pet in deset evrov je to naslednji bankovec v seriji Evropa, ki so oz. bodo postopoma zamenjali sedanje bankovce in imajo izboljšane zaščitne elemente.

"Glavni razlog za uvedbo novega dvajsetaka so še izboljšani zaščitni elementi, zaradi katerih bodo ti bankovci še varnejši za uporabo in še bolj odporni proti ponarejanju," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor oddelka za gotovinsko poslovanje v Banki Slovenije Gregor Miklavčič.

Glavna inovacija je portretno okno, ki je vdelano v hologramski trak - če pogledamo bankovec proti svetlobi, postane okence prozorno in pokaže se portret mitološke Evrope, ki je viden z obeh strani bankovca.

bankovec 20 evrov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

bankovec 20 evrov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zaščitni elementi so tudi reliefni tisk, ki ga je mogoče otipati ob robovih bankovca, portretni vodni znak, v katerem se ob pogledu proti svetlobi pokaže portret Evrope, številka 20 in osrednji arhitekturni motiv, ter večdelni hologram in smaragdno zelena številka, ki ob nagibu spremeni barvo.

V sredo bodo nove bankovce začeli pošiljati v obtok, tudi po uvedbi novega bankovca pa bodo stari še naprej ostali v veljavi. Kako dolgo bo trajal vzporedni obtok, še ni znano, bo pa to objavljeno precej časa vnaprej, je dejal Miklavčič. Tudi po izteku vzporednega obtoka bo mogoče stare bankovce zamenjati na Banki Slovenije.

bankovec 20 evrov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 1
  • h3o 23:40 23.november 2015.

    novi bankovec boimel narisanega begunca!