Slovenija
29662 ogledov

Takšen je bil udarec Urbanije dan po referendumu

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV
Kot je znano, novelo zakona o RTVS je po delnih neuradnih izidih podprlo 62,80 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 37,20 odstotka. Prišteti je potrebno še prispele glasovnice po pošti.

Na RTV-ju je že sinoči zavelo olajšanje, a zaposleni so danes vendarle dobili novo neprijetno presenečenje, ki so ga popisali v Facebook objavi z naslovom "Namesto priznanja poraza - nove grožnje novinarjem". 

Vsebino objavljamo v celoti: 

Dan potem … nove grožnje z disciplinskimi ukrepi! Na posebej sklican sestanek novinarjev Informativnega programa TV Slovenija (o planu dela), ni bilo ne sklicateljice – odgovorne urednice Jadranke Rebernik ne urednice dnevno-informativnih oddaj Ksenije Koren. Le kaj ju je zadržalo? 

Pred novinarje pa je stopil »vodja« notranjepolitične redakcije Boštjan Veselič Golob in novinarjem prenesel sporočilo »od tam zgoraj« (beri: od direktorja televizije Uroša Urbanije), da je bil že v petek sprožen disciplinski postopek zoper enega zaposlenega in da bodo sledili še novi disciplinski ukrepi zoper novinarje. Ob tem ni hotel povedati niti tega, zakaj je bil sprožen prvi disciplinski postopek. 

Tako se je torej začel naš dan, potem ko so ljudje na referendumu dali skoraj dvotretjinsko nezaupnico tudi »generalnemu vodstvu« RTV-ja in vsem njegovim nestrokovnim potezam in šikaniranju zaposlenih v zadnjem letu. 

Medtem ko se generalni direktor RTV/fizična oseba Andrej Grah Whatmough in TV(it) direktor Urbanija prek Twitterja zahvaljujeta tistim, ki so glasovali proti (namesto, da bi priznala poraz svoje zgrešene politike) iz kolektiva RTV SMO sporočamo: Hvala za podporo! Ne bojimo se! Tukaj smo!

RTV Slovenija Slovenija Tako dolgo bo Janša še 'glavni' na TV Slovenija

Na programskem svetu RTVS brez razprave o nezadovoljstvu

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je medtem danes popoldne po redni seji sestal še na izredni, ki jo je zaradi vse večjega nezadovoljstva med zaposlenimi na zavodu zahtevalo 11 članov sveta, med njimi vsi trije predstavniki zaposlenih. Ker pa so podpisniki pod zahtevo na sami izredni seji umaknili svoje podpise, so sejo takoj končali, je poročala STA.

Podpisniki so v zahtevi izpostavili, da v javnem zavodu vladajo nevzdržne razmere, zaposleni so nezadovoljni, programske obveznosti iz programsko-produkcijskega načrta zavoda pa se ne izpolnjujejo, so našteli.

Ugotavljajo, da je v zadnjem letu javna RTVS v krizi vodenja. Po njihovih besedah se namreč sooča z najdaljšo stavko zaposlenih v svoji zgodovini, pri čemer vodstvo ne zna vzpostaviti socialnega dialoga in ustrezno odgovoriti na stavkovne zahteve. Zaposleni opozarjajo na nevzdržne razmere, poseganje v novinarsko in uredniško avtonomijo, ukinjanje oddaj, zunanjih dopisništev, mobing in grožnje stavkajočim z odpuščanjem, so navedli.

Glede na to se je gledanost Televizije Slovenija po njihovih besedah znižala, zadnja raziskava Valicona Ogledalo Slovenije pa je pokazala še na padec ugleda oziroma zaupanja v javno RTV. Tako mediji kot RTVS so dosegli najnižjo stopnjo zaupanja, izmerjeno do zdaj, so opomnili.

Izrazili so dvome o zakonitosti, gospodarnosti in uspešnosti dela sedanjega vodstva, zato so ga pozvali, da jim v skladu s svojimi pristojnostmi poda pojasnila, zakaj ne zagotavlja takšnega izvajanja nalog javne službe in nacionalnega poslanstva RTVS, kot ga zahtevata zakon in statut.

Med novinarji na javnem zavodu vre že sredine maja, ko so vodstvu zavoda napovedali opozorilno stavko. Stavke še niso končali. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS in socialni dialog. Pogajanja z vodstvom niso prinesla pomembnejšega napredka.

V zadnjem času pa so olje na ogenj prilila opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, ki jih je vodstvo oktobra poslalo 38 novinarjem. Opozorila so prejeli, ker so proti koncu avgusta in v začetku septembra s prihodom v televizijski studio, kot so pojasnili v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS, "izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi".

Janez Janša Slovenija Proti Janši glasovali tudi v največjih trdnjavah SDS

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
 • Avatar Minovak
  Minovak 09:41 29.november 2022.

  Zgodovina RTV: Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da lažejo. Pa še vedno lažejo. (Aleksander Solženicin - Nobelovec)

 • Avatar luckyss
  luckyss 08:06 29.november 2022.

  Saša Hribarja za direktorja z neomejenimi pooblastili. On ima več pameti v mezincu kot vso trenutno vodstvo...Štejem kot pomanjkljivost dejstvo, da Golobova vlada hoče vse urejati popravilih. Narod se je tega zadnja leta odvadil ;)

 • Avatar Leon
  Leon 07:45 29.november 2022.

  Urbanija dopolnjuje SDS Team za Hrastovec. Vodstvo RTVS je potrebno NUJNO testirati.