Slovenija
3035 ogledov

Takšen minus načrtuje vlada letos

račun, položnica, denar Profimedia
Vlada je sprejela tehnični rebalans proračuna, ki sledi reorganizaciji vlade.

Zaradi reorganizacije ministrstev je bilo treba prerazporediti sredstva, vezana področja, ki so jih ministrstva prevzela od prejšnjih ministrstev. Rebalans proračuna je nujen tudi zato, ker bodo od prihodnjega leta spet stopila v veljavo fiskalna pravila, je poudaril minister za finance Klemen Boštjančič

"Veseli me, da smo načrtovani primanjkljaj znižali za 376 milijonov evrov, na približno 2,9 milijarde evrov oziroma 4,5 % BDP," je dejal Boštjančič. Pri pripravi rebalansa so upoštevali posodobljena makroekonomska izhodišča iz spomladanske gospodarske napovedi Umarja za 2023 in proračunsko realizacijo v prvih treh mesecih tega leta. "Načrtovani prihodki so v primerjavi s sprejetim proračunom nižji za 1,7 % oz. 233 milijonov evrov, in sicer zaradi nižje ocene davčnih prihodkov predvsem iz naslova dohodnine, ki je predvsem posledica zvišanja povprečnine po dogovoru z občinami, davka od dohodkov pravnih oseb zaradi nižjega poračuna DDPO za leto 2022 in ne nazadnje zaradi padca prihodkov iz proračuna EU." Slednje je posledica spremembe dinamike prihodkov iz naslova perspektiv 2014-2020 in 2021-2027 in ne za izgubo sredstev. 

Klemen Boštjančič | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

"Načrtovani odhodki so v primerjavi s sprejetim proračunom nižji za 3,6 % oz. 609 milijonov evrov, med drugim zaradi uspešnega boja z energetsko draginjo in nižjega obsega potrebnih sredstev za njeno blaženje," je številke predstavil minister. Znižali so tudi načrtovano rezervo za financiranje urkepov, povezanih s covidom-19, ter načrtovane izdatke iz naslova kohezijske politike za obdobje 2021-2027

Vlada je sprejela tudi predlog novele Zakona o izvrševanju proračuna za leti 2023 in 2024. Spremembe se nanašajo na zagotavljanje sredstev proračunskemu skladu za izvajanje načrta za okrevanje in odpornost, kar bo omogočilo učinkovito črpanje sredstev. Novela določa obseg dopustnega zadolževanja države v tem letu, ki se z dosedanjih 5 milijard evrov znižuje na 4,2 milijarde evrov.

Če ne pride do nekih novih izjemnih razmer, dodaten rebalans proračuna letos ni predviden, zagotavlja minister. 

Kaj pa davčna reforma?

Na vprašanje, kaj se dogaja z napovedano davčno reformo, je minister pojasnil, da na ministrstvu načrtujejo spremembe davčne zakonodaje predvsem v kontekstu poenostavitve postopkov in anomalij, ki so se nabrale. Za vse spremembe pa bodo iskali rešitve, ki bodo imele veliko podporo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Ender3 20:03 20.april 2023.

    Kako lahko nekaj načrtuješ, če moraš še plačevati zapitek pretekle vlade. En velik kup helikopterska denarja so zapravili za prazen nič..

  • Ogledalce 19:33 20.april 2023.

    Primankljaj vecji kot v letih ko je bilo gospodarstvo zaprto. Nesposobbezi ali pa lopovi; verjetno oboje. Se bo treba prijeti za denarnice.

  • mph2 18:07 20.april 2023.

    Ko samo pomislim kjer bi vseeno lahko danes bili brez janšurjev. Ni idealnih strank in politikov, ampak tako totalno dno, maščevalnost in zloba velikega vodje, ... nas pa drži kjer smo.