Slovenija
442 ogledov

Takšna je ocena škode po avgustovski vremenski ujmi

poplave razdejanje po poplavah Nazarje Profimedia
Znana je skupna ocena neposredne škode naravne nesreče in posledic za prizadeto prebivalstvo, gospodarstvo in okolje.

Vlada se je na današnji seji seznanila z oceno neposredne škode po naravni nesreči, ki je prizadela državo 4. avgusta letos. Prizadetih je bilo 183 občin, od tega 104 huje. Celoten obseg prizadetega območja je ocenjen na 17.203 km2 površine.

"Skupna ocena neposredne škode naravne nesreče in posledic za prizadeto prebivalstvo, gospodarstvo in okolje znaša 9,9 milijarde evrov," je povedal minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. "Predstavljena ocena zajema vse vidike naravne nesreče, od zagotavljanja nadomestitve stavb, sanacije vodotokov, ponovne vzpostavitve infrastrukture, zaščite in obnove objektov kulturne dediščine, odlaganja in ravnanja z odpadki itd.

Aleksander Jevšek | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Pri oceni so se odločili za uporabo mednarodno priznane metodologij PDNA, ki nadgrajuje dosedanje nacionalne metodologije za oceno škode. Omogoča celovito in učinkovito ocenjevanje posledic po katastrofi ter pripravo načrtov za obnovo. Omogoča tudi poenoteno in primerljivo ocenjevanje stroškov vzpostavitve normalnega stanja ob upoštevanju dejstva, da tako obsežna obnova traja več let. 

V oceno je namreč treba vključiti več stvari. Minister je to pojasnil na primeru plazu, ki je odnesel 15 hektarov gozda, uničil cesto in porušil tri stavbe. Dejanska in neposredna škoda je tista, ki je nastala zaradi plazu. Posledica je, da je treba narediti monitoring, pripraviti načrt rekonstrukcije zemljine, jo stabilizirati, zemljino ponovno namestiti na mesto, posaditi drevesa, na novo zgraditi stavbe nekje drugje. 

Danes predstavljena ocena je ključna za pripravo vloge za pridobitev sredstev iz evropskega solidarnostnega sklada, ki jo mora vlada oddati do 27. oktobra.

Odpravljanje posledic poplav poplave | Avtor: epa epa

Izplačila 2.741 družinam in posameznikom še danes

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je sporočilo, da bodo danes izvedena prva izplačila izredne denarne pomoči. Izplačano bo 18.057.953,08 evra solidarnostne pomoči za 2.741 prejemnikov. Naslednje izplačilo solidarnostne pomoči bo 20. oktobra 2023.

"Upravičenim žrtvam poplav in plazov iz avgusta 2023, s prijavljenim stalnim prebivališčem in dejanskim bivanjem v Republiki Sloveniji, bo danes izplačan enkratni znesek IDP v višini največ 7 minimalnih dohodkov samske osebe ali družine, vendar ne več kot višina škode, navedene na vlogi. Samska oseba bo tako lahko prejela največ 4.918,64 evra, 4-članska družina največ 11.466 evra in par brez otrok največ 7.622,30 evra," so sporočili z ministrstva.

poplave razdejanje po poplavah Nazarje | Avtor: Profimedia Profimedia

Danes bo izvedeno tudi izplačilo izredne denarne socialne pomoči za kritje stroškov, ki so nastali zaradi poplav avgusta 2023 po Zakonu o socialno varstvenih prejemkih (ZSVarPre). Izplačilo v skupni višini 33.617,44 evra bo prejelo 48 prejemnikov. "Vsem, ki so že uveljavljali in prejeli IDP za namen odprave posledic poplav in zemeljskih plazov v avgustu 2023 ter so utrpeli škodo višjo od višine dodeljene IDP, bo CSD po uradni dolžnosti odločil še o upravičenosti do razlike do 7x minimalnega dohodka, a ne več kot je višina nastale škode oz. višine škode, navedene na vlogi," so pojasnili na ministrstvu.

Uveljavljanje pravice IDP kot solidarnostne pomoči je možno do 31. decembra 2023 preko vloge na obrazcu za IDP 8,43 pri pristojnem CSD. Dokazila o nastanku škode in njeni višini morajo upravičenci predložiti CSD do 30. junija 2024. Če dokazil ne predložije, se pomoč šteje za neupravičeno prejeto pomoč in so jo stranke dolžne vrniti.

"IDP kot solidarnostna pomoč ni predmet omejitve dedovanja in se ne upošteva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (otroški dodatek, štipendije, itd.), ter se ne izključuje z ostalimi solidarnostnimi pomočmi, dodeljenimi po interventnem zakonu, z IDP za druge naravne nesreče ali višjo silo in z IDP za kritje stroškov, povezanih z najetim stanovanjem in z IDP za kritje izrednih stroškov, povezanih s preživljanjem," še dodajajo na ministrstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • libris5555 19:03 04.oktober 2023.

    Žalostna, če ne grozna, je podoba nekaterih poplavljenih območij, še bolj žalostni so oškodovanci. Kakšna je škoda, bo približna ocena nekje čez dve, tri leta.

  • Kmodri 15:55 04.oktober 2023.

    Sure, vse je treba napihniti! Samo, da se ovce, pardon državljane striže!