Slovenija
2646 ogledov

Takšna je odločitev v zadevi sofinanciranja Zavoda Iskreni

Janez Cigler Kralj Anže Petkovšek Janez Cigler Kralj, intervju z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Komisija za preprečevanje korupcije je zaključila postopek v zvezi s sofinanciranjem Zavoda Iskreni. Kljub neobstoju nasprotja interesov je razsodila, da realno korupcijsko tveganje obstaja.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je obravnavala možnost obstoja nasprotja interesov pri izvedbi javnega razpisa Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na katerem je sredstva med drugimi pridobil tudi Zavod Iskreni. Kršitve določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni ugotovila, zato je postopek ustavila, so zapisali v sporočilu za javnost. Komisija je ugotovila tudi, da podobne situacije lahko predstavljajo korupcijsko tveganje, zato je ministrstvo pozvala k proaktivni transparentnosti v tovrstnih primerih.

V postopku so ugotavljali okoliščine pri izvedbi razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcem zaradi epidemije COVID–19 in zmanjševanje njenih posledic. ''Na podlagi pridobljenih pojasnil in dokumentov je razvidno, da je bila edina vloga ministra v tem postopku podpis sklepa o začetku postopka in imenovanju članov strokovne komisije, ki so ga pripravile strokovne službe in jim je v celoti sledil (bil je torej zgolj podpisnik, ne pa tudi pripravljavec dokumenta oziroma vsebine tega sklepa),'' so zapisali in zaključili, da ''zgolj s tem ravnanjem se minister ni mogel znajti v okoliščinah nasprotja interesov.''

Nasprotje interesov se namreč lahko presoja samo v konkretnih uradnih dejanjih in aktivnosti uradne osebe, torej ministra, v konkretnem postopku javnega razpisa. ''Presoja videza, ali določena okoliščina vpliva na korektno opravljanje javnih nalog, mora namreč temeljiti na realnih oziroma opredmetenih (pred)postavkah, povezanih z dejanskimi pristojnostmi in odločevalsko močjo oziroma pozicijo uradne osebe v konkretnem primeru,'' so še obrazložili svojo odločitev.

Realno korupcijsko tveganje obstaja

V zvezi z morebitnimi korupcijskimi tveganji je KPK ugotovila, da imenovanje oseb, ki so v kabinetu ministra zaposlene na njegovo osebno zaupanje, v strokovno razpisno komisijo predstavlja realno korupcijsko tveganje.

V posameznih primerih - kot je bilo tudi v konkretnem primeru, ko je med izbranim prejemniki sredstev tudi zasebni zavod, katerega lastnik je bil do nastopa ministrske funkcije minister sam - se namreč lahko v javnosti vzbudi vtis pristranskosti odločanja teh oseb: ''gre namreč za osebe, ki jim minister osebno zaupa, s čimer je povsem realno pričakovati, da bodo te osebe ravnale v skladu z ministrovimi pričakovanji,'' je ugotovila PKP.

Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je tudi minister Janez Cigler Kralj, je sicer na razpisu ministrstva za delo za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19 dobil več kot 130.000 evrov. Na razpis se je poleg Zavoda Iskreni prijavilo še 134 nevladnih organizacij, ministrstvo pa jih je na koncu izbralo 17. Med njih je razdelilo dva milijona evrov evropskega denarja. Minister je pojasnil, da se je še pred nastopom ministrske funkcije izločil iz vseh organov zavoda, na odločitve razpisne komisije pa da ni imel vpliva.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 17:25 10.junij 2021.

  Za to protikorupcijsko komisijo ni koruptivnegha tveganja edino,če denar dajo tistim v Rogu ali pa Metelkovcem!!edino

 • joze95 16:44 10.junij 2021.

  Izjemni dosežki slovenskega prava: 200.000 EUR na fuš popoldan je upravičen zaslužek državnega uslužbenca (štrukeljček in Jesihova že vesta kako sta lahko podrepni muhi mirni). To preko komisije pa obstaja utemeljen sum. Moraš biti res diplomant ljubljanske pravne fakultete da ...prikaži več si lahko predsednik KPK.

 • Mehičanka76 16:06 10.junij 2021.

  Minister je pojasnil, da se je še pred nastopom ministrske funkcije izločil iz vseh organov zavoda, na odločitve razpisne komisije pa da ni imel vpliva. HA HA HA HA! Saj ne vem, a smešijo sebe, al se norca iz naroda delajo.