Slovenija
35723 ogledov

Takšna je osvežena prognoza epidemije pri nas

Testiranje za covid-19 v Kranju Profimedia
Število okužb bi morali zmanjšati do točke, ko bi lahko sledili stikom.

Nova vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je že ob nastopu nove funkcije izpostavila to, kar stroka izpostavlja že nekaj časa, in sicer da je potrebno epidemijo toliko zmanjšati, da bodo lahko epidemiologi sledili vsem stikom. To najbolj učinkovito omejuje širjenje virusa in bo močno olajšalo obvladovanje novega bolj kužnega seva, ko/če se bo razširil.

"Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan" pri tem navaja Institut Jožef Stefan (IJS). Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 788 in ocenjeno reprodukcijsko število R=1,0, bi lahko to stanje dosegli šele maja.

Nakazuje se, objavljajo na IJS, da bi lahko novi bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni. Negotovosti teh ocen so velike, sicer dodajajo pri IJS.

IJS: Projekcija dnevni testi 4. marec | Avtor: IJS IJS

Kaj pa vpliv cepljenja?

Dokler ne bo precepljenih vsaj deset odstotkov populacije (200.000 + ljudi), vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen, saj npr. 10-odstotna precepljenost pomeni le deset odstotkov manjši R kot sicer (npr. R=1,1 namesto R=1,2). 

"Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil dosledni, saj le tako lahko najhitreje zmanjšamo število okuženih oseb na raven, ko bo lahko učinkovito začela delovati epidemiološka služba," pri tem izpostavljajo pri IJS.

Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena: okoli 20.000 novih okužb na teden), kar je hitreje od hitrosti cepljenja. Poleg tega se v tej fazi cepi rizično populacijo, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji. "A prekuževanje je vselej na račun zdravstvenih (in gospodarskih) posledic, saj okuženi zbolijo, cepljeni pa ne," sklenejo pri IJS.

Testiranje za covid-19 v Ljubljani Zdravje Sedemdnevna incidenca bistveno slabša kot včeraj

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 4
  • Fulmmer 07:18 08.marec 2021.

    Tile me zmeraj bolj spominjajo na vremenarje: sonce bo, če bo oblačno bo mogoče deževalo, lahko tudi zagrmi in pada sneg....

  • gustl 14:46 05.marec 2021.

    Mene pa nekaj zanima... Kako naši vrli strokovnjaki vedo kateri sev je? Namreč, za vse seve je enaka palčka za vrtanje po nosu, vsi ti testi delujejo na Red Bull, Coca Colo...ali potem strokovnjaki vidijo pod mlkroskopom Covid sev z ...prikaži več nalepko države, kot na avtomobilu?

  • .antihojsar 20:34 04.marec 2021.

    Fuck-off gamat fašistična.