Slovenija
942 ogledov

Takšna je podoba ljubljanske džamije

džamija
1/9
Saša Despot
Islamski kulturni center že stoji, mošeja s stekleno fasado in jekleno konstrukcijo pa je bil najzahtevnejši del projekta. In kdaj bo otvoritev?

Islamsko versko-kulturni center dobiva svojo končno podobo. Štirideset metrov visok minaret z značilno konico stoji, ravno tako v steklo obdana džamija. 

Umivalnico, izobraževalni in stanovanjski objekt, ter vse podzemne dele s parkirišči, telovadnico in restavracijo, so zgradili najprej.

"Končana so vsa betonska dela in se končuje jeklena konstrukcija, ki je najzahtevneši del celotnega objekta. Postavljena je tudi steklena fasada na objektu džamije,"  je za Žurnal24 dejal generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić, ki je dodal, da v teh dneh dokončujejo prvi del gradbene faze, to pa pomeni, da sledijo le še obrtniška dela in oprema:

"Džamija je najbolj zahteven objekt v celotnem kompleksu. Zgrajena je iz vidnih belih betonov, jeklene konstrukcije in steklene fasade. Je velik izziv tako za investitorje kot tudi za izvajalce in nadzor,"  je še dodal Porič o projektu, ki so ga začeli graditi maja 2015. Kot je medtem napovedal Mufti Nedžad Grabus, bi lahko center odprli jeseni 2017. 

Glede finančnih sredstev islamska skupnost tudi pri gradnji druge faze računa na pomoč Katarja. Po besedah Grabusa, bo samo cesta pri centru stala 1,3 milijona evrov, za drugo fazo del pa bo potrebnih še okoli 10 milijonov.

vanda.levstik@zurnal24.si

 
Komentarjev 56
  • porkaflk 22:38 27.januar 2018.

    Tolk grde džamije pa še ne.

  • porkaflk 22:37 27.januar 2018.

    Zgradba je grda kocka.Industrijski ditajn modela copy-paste.Arhitekt je bil čist brez znanja in domišljije.

  • Zmago 14:34 09.september 2016.

    Smo smo, pa ni nič pomagalo, tak ko zdaj ne. ;-\