Slovenija
24057 ogledov

Takšna navodila so dobili vrtci in šole, to pripada staršem

Koronavirus in šola Profimedia
V skladu z okrožnico bodo vrtci od 1. do 11. aprila zagotavljali nujno varstvo samo otrokom, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi. Ministrstvo pojasnjuje, kaj bo z nadomestilom plače.

"Na MDDSZ smo predlagali vladi že prejšni teden in vlada je potrdila podaljšanje ukrepa višja sila, da lahko starši, ki imajo mladoletne otroke do vključno 3. razreda, koristijo ali nujno varstvo ali nadomestilo plače za skrb za otroke," pravijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Naš poziv delodajalcem bo podoben, kot pri zadnjem lockdownu, da se po zgledu državne uprave v čimvečji meri odzovejo na delo na daljavo. Priporočilo je, da bi bilo le 20 odstotkov zaposlenih na delovnem mestu."

Višja sila daje delavcu tako pravico do odsotnosti kot tudi do nadomestila za odsotnost v višini 80 odstotkov osnove. 

V okrožnici, ki jo je pridobila STA, je še zapisano, da so starši otrok, ki v času zaprtja države vrtca ne bodo obiskovali, oproščeni plačila vrtca.

To ministrstvo nalaga šolam

Srednje, osnovne in glasbene šole so bile danes z okrožnico obveščene o izvajanju pouka na daljavo. Osnovne šole je ministrstvo obvestilo, da morajo od četrtka organizirati nujno varstvo za učence, katerih oba starša ali eden izmed njih, ki je samohranilec, so zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, v zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, policiji in v poklicnih gasilskih enotah. Pri tem se kot kritična infrastruktura štejejo sektorji energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, zdravstva, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov.

Osnovnim šolam ministrstvo določa, naj skupine za izvedbo nujnega varstva oblikujejo iz učencev istega razreda, pri čemer naj imajo od osem do 10 učencev oziroma do največ 15 učencev. Določa tudi, da učitelji, ki izvajajo pouk na daljavo, delajo od doma.

Dijaki in študenti višjih strokovnih šol, ki so že na praktičnem usposabljanju z delom ali praktičnem izobraževanju pri delodajalcu, ga še naprej izvajajo tam, kjer bodo izvajali dejavnost in kjer imajo zagotovljeno varno delovno okolje v skladu z smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Glede testiranja okrožnica navaja, da se od 1. do 11. aprila, kolikor naj bi trajalo zaprtje države, testirajo le tisti zaposleni, ki bodo v tem obdobju prisotni v šoli, in sicer enkrat tedensko.

Za učence, ki so vključeni v nujno varstvo, in učence, ki se izobražujejo v oddelkih prilagojenega programa v osnovnih šolah, mora šola zagotoviti šolsko prehrano. Za učence, ki se izobražujejo na daljavo, pa šola zagotavlja topli obrok za tiste, ki za to izpolnjujejo pogoje.

Preverjanje in ocenjevanje po povratku v šole

Glede pouka na daljavo Zavod RS za šolstvo osnovnim in glasbenim šolam priporoča, da se učitelji z učenci dogovorijo, kako bo potekalo delo na daljavo. Šole naj uporabijo prilagojene urnike in opredelijo čas za dnevni videokonferenčni stik z učenci, njihovo samostojno delo ter čas za gibanje in sprostitev.

Učitelji naj obdobje aktivnosti preverjanja in ocenjevanja preložijo na čas, ko se učenci vrnejo v šole. Z učenci, ki se zaradi slabih internetnih povezav ali opreme težko vključujejo v neposredne aktivnosti pouka na daljavo, naj se učitelji dogovorijo o oblikah in načinih samostojnega dela, je zapisano.

Zavod šole tudi opozarja, da samostojno delo učencev od doma od učencev zahteva daljši čas za opravljanje posameznih aktivnosti, zato predlagajo, da oddelčni učiteljski zbori smiselno uskladijo obremenitve posameznih učencev za izvajanje pouka na daljavo. Učitelji naj pri načrtovanju prednostno usmerijo aktivnosti v izvajanje obveznega programa, v katere se lahko smiselno vključijo tudi učitelji, ki izvajajo razširjeni program, so še zapisali.

Šolanje od doma | Avtor: Profimedia Profimedia

V vrtcih že zaznavajo izzive

V skladu z okrožnico, ki so jo vrtci prejeli danes popoldan, bodo od 1. do 11. aprila zagotavljali nujno varstvo samo otrokom, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi. Ob tem se že kaže, da bodo nekateri starši postavljeni pred precejšnje izzive, je za STA povedala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj.

"Bojimo se, da bo dobršen del gospodarstva ostal odprt in da starši ne bodo imeli varstva za svoje otroke," je izpostavila Bogatajeva. Sama kot ravnateljica Vrtca Škofja Loka pa tudi v današnji komunikaciji z drugimi ravnatelji že zaznava veliko potrebo staršev po varstvu otrok. "To nam daje vedeti, da se gospodarstvo v veliki meri niti ne bo zapiralo, zapirali pa se bodo vrtci in šole," je dejala.

Nekatere dejavnosti, kjer je to mogoče, bodo prešle na delo od doma, vendar se tudi tu postavlja vprašanje varstva otrok. Starši namreč ob delu od doma le težko hkrati skrbijo zlasti za mlajše otroke. Na to problematiko so opozorili že v času dolgotrajnejšega zaprta vrtcev oziroma zagotavljanja zgolj nujnega varstva.

Starši morajo prinesti potrdilo delodajalca

Sistem, na katerega prehajajo 1. aprila, bo podoben tistemu, ki je bil v veljavi lansko pomlad. Vendar so takrat imeli župani nekaj več pristojnosti pri odločanju glede na okoliščine, ki so vladale v določeni občini oziroma regiji. "Tokrat pa odlok za vse določa, da morajo starši prinesti potrdilo delodajalca. To potrdilo naj bi bilo enotno in smo ga dobili v prilogi okrožnice," je povedala Bogatajeva.

Za kritično infrastrukturo veljajo sektorji energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, zdravstva, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. Kot ocenjuje Bogatajeva, pod to med drugim spadajo tudi trgovska dejavnost, ki je vezana na prehrano, pa lekarne, pošte in tovrstne storitvene dejavnosti.

Je pa prepričana, da bo na terenu zaradi omejitve zagotavljanja varstva prihajalo do težav in da bodo tudi drugi delodajalci svojim zaposlenim pisali potrdila. "Situacija bo kar zahtevna in stiske staršev velike," je ocenila Bogatajeva, ki je podobno kot nekateri drugi ravnatelji vrtcev upala, da bodo lahko zagotavljali nujno varstvo vsem, ki ga bodo potrebovali.

Normativ šest do osem otrok na skupino

Številni ravnatelji vrtcev so že dopoldan, ko so še čakali pojasnila šolskega ministrstva, za koga bo zagotovljeno varstvo, opozorili tudi, da jih čaka zahtevna organizacija dela, za katero imajo premalo česa. Sedaj bodo začeli zbirati prijave in potrdila, potem pa morajo oblikovati skupine, pri čemer je v okrožnici ministrstva za izobraževanje, znanost in šport kot normativ predvidenih šest do osem otrok na skupino.

Čaka jih preoblikovanje obstoječih mehurčkov, kar se Bogatajevi z vidika preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom sicer ne zdi najboljša možnost. "Po vrtcih že imamo oblikovane mehurčke, ki predstavljajo po en oddelek vrtca. Na ta način smo uspešno krmarili in ni bilo velikega števila okužb, karanten ter odsotnosti. Sedaj pa se ti mehurčki spreminjajo, vanje prihaja od šest do osem otrok iz različnih vetrov, ki se bodo nato čez 11 dni vrnili nazaj v matične mehurčke," je opisala.

Opozorila je, da je prehajanje med oddelki in enotami stresno tudi za same otroke, še posebej za najmlajše. "Te stiske, ki jih nekateri znajo ubesediti, drugi še ne, pa se kažejo tudi pri starejših otrocih," je navedla.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 01:49 30.marec 2021.

  A to naj bi bilo popolno zaprtje države? saj se hecajo, to ni ne tč nr mš. Reve, tudi lockdowna si ne upajo speljati teko kot je treba. S tako ohlapnimi pravili bomo mi to agonijo samo daljšali. me prav ...prikaži več zanima kaj bodo naumili po enajstih dneh zaprtja države.

 • jakec1575 22:50 29.marec 2021.

  kriticno je potrebno jajota na gobec. ker ni narocil cepiv, hebe cel narod ježa.

 • 2e2bc3a60cd4c4127e8b9a32577e5e5fa6196e22 19:13 29.marec 2021.

  Jaz sem videl...,Bandelli nosi sako kot ta iz Supermana III,YOUTUBE : "They Wont Get Me Instrumental"...,ima zlato uro in verižico in samo kuli meče ob mizo.... .