Slovenija
2956 ogledov

Po Ptuju so se sirene oglasile še v Dravogradu

Narasla Drava na Ptuju Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj
Na Ptuju so sirene tulile okoli šestih, v Dravogradu nekaj pred deveto uro.

Okoli 8.40 se je v Dravogradu sprožila sirena, ki je prebivalce ogroženih območij ob rekah Dravi in Meži opozorila na nevarnost poplav. Za proženje sirene so se odločili, ker je pretok reke Drave presegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, je povedal podžupan občine Anton Preksavec.

Sirena za nevarnost za prebivalce ob reki Dravi in v blokovskem naselju Meža pomeni, da morajo premično premoženje prestaviti v višje ležeče prostore ter s parkirišč umakniti avtomobile.

Ljudje naj se ne zadržujejo na obrežju reke

Ko bo nevarnost mimo, se bo sirena ponovno sprožila, do takrat pa morajo prebivalci upoštevati navodila gasilcev, civilne zaščite in ravnati samozaščitno. Prav tako naj se ne zadržujejo na obrežjih reke Drave in Meže.

Trenutno so razmere obvladljive, če bi pretok presegel 1400 kubičnih metrov na sekundo, pa bi v Dravogradu že lahko začelo poplavljati.

Sirene tulile na Ptujskem

Zvok siren, ki so naznanjale nevarnost poplav, je po poročanju časnika Večer okoli šeste ure zjutraj prebudil tudi prebivalce na Ptujskem. Poveljnik štaba Civilne zaščite Mestne občine Ptuj Janez Merc je za časnik pojasnil, da to pomeni znak, da na najbolj ogroženih območjih začnejo z ukrepi in opozorilo za vse ostale.

Voda je po pisanju časnika prestopila bregove na mestih vzdolž struge, kjer je to običajno in pričakovano, predvsem na območju Krčevine pri Vurberku in nizvodno pod jezerom v Markovcih. 

Pri Zlatoličju zjutraj pretok skoraj 1500 m3/s

Ob 6. uri je imela Drava pri hidroelektrarni Dravograd pretok 1086 kubičnih metrov na sekundo, pri Vuzenici je pretok znašal 1220, največji pa je bil pri hidroelektrarni Zlatoličje, kjer je znašal 1478 kubičnih metrov na sekundo, kažejo podatki Dravskih elektrarn Maribor. Ob tem se kaže trend naraščanja pretoka reke.

Po napovedih hidrologov Agencije RS za okolje bo čez dan pretok Drave predvidoma dosegel okrog 1400 kubičnih metrov na sekundo, reka pa bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi, tako da je za celotno območje struge reke za danes izdano oranžno hidrološko opozorilo, ki opozarja na poplave.

V Dravogradu so razmere stabilne

V Dravogradu, kjer so se na napovedan povečan pretok Drave pripravljali ves minuli konec tedna, so razmere stabilne. Kot je davi povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Bojan Zavec, so gasilci vso noč dežurali in opravljali oglede ter skupaj s civilno zaščito spremljali razmere. Na izpostavljenih mestih je reka prestopila bregove, a ne ogroža objektov. Razmere spremljajo še naprej.

Močno deževje | Avtor: Profimedia Profimedia

Že od nedeljo popoldne je zaradi poplavljenega cestišča na avstrijski strani zaprta cesta Dravograd-Vič, ki preko mejnega prehoda Vič vodi do avstrijskega kraja Labot.

Na povečan pretok reke Drave so se minuli konec tedna pripravljali tudi v Vuzenici, kjer pa je kritična meje pretoka Drave, ko ta začne poplavljati, okoli 1800 kubičnih metrov na sekundo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.