Slovenija
2864 ogledov

Casiraghi dobil 13 tisoč evrov odškodnine

stephen casiraghi Žurnal24 main
Stephen Casiraghi je šest mesecev neupravičeno presedel v zaporu.

Na koprskem okrožnem sodišču je danes sodnik Matej Papler ugodil zahtevku Stephena Casiraghija in mu prisodil slabih 13.000 evrov odškodnine, ki jo bo morala država plačati zaradi slabih šestih mesecev, ki jih je Casiraghi neupravičeno presedel v zaporu. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Kot je po izreku sodbe pojasnil odvetnik Tomaž Toldi, ki je zastopanje Casiraghija prevzel na podlagi brezplačne pravne pomoči, sodišče pri združitvi kazni zapora pred leti ni pravilno upoštevalo kazenskega zakonika, v postopku pred vrhovnim sodiščem pa je bilo ugotovljeno, da bi morali Casiraghija na prostost izpustiti pol leta prej.

Casiraghi je sprva vložil laično tožbo, v kateri je zahteval odškodnino "v enormnem znesku" in ki bistveno odstopa od sodne prakse, in sicer v višini 7,4 milijona evrov, ki jo je potem sam znižal na 740.000 evrov, tekom postopka pa je bila višina odškodnine še dodatno znižana, je navedel odvetnik.

Prisojena odškodnina je torej bistveno nižja od zahtevane, je ugotavljal Toldi. Najprej bodo prebrali sodbo, nato pa se bo tožnik, torej Casiraghi odločil, kako naprej. Sodba namreč še ni pravnomočna, nanjo pa se lahko pritoži tudi država. Višja državna odvetnica Valerija Šter po naroku ni dajala izjav za medije.

stephen casiraghi Sojenje Slovenija Zloglasni slovenski zločinec od države terja skoraj milijon evrov

Casiraghija danes ni bilo na sodišče. Toldi je pojasnil, da je njegova stranka trenutno na svobodi. Kot je dodal, ima tudi država terjatve do Casiraghija, sodnik Papler je v okviru današnje sodbe izrekel tudi delni pobot teh terjatev, tako da se bo prisojena odškodnina iz tega naslova nekoliko znižala.

"Koliko bo na koncu dobil, pa je stvar pravnomočne sodbe," je še pojasnil Toldi in dodal, da je danes prisojena odškodnina višja od dolga Casiraghija do države.

Stephen Casiraghi je bil sicer doslej večkrat obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj. Med drugim leta 2010 na 17 let in osem mesecev zapora zaradi ugrabitve in spolnega izživljanja nad avtoštoparko, kar je zagrešil takoj za tem, ko so ga predčasno izpustili s prestajanja 11-mesečne kazni zaradi napada na fotoreporterja Dela in Slovenskih novic. Leta 2011 so ga obsodili še na 14 mesecev zapora zaradi poskusa napada na paznika v ljubljanskih zaporih na Povšetovi. Nato je dobil še pol leta zapora zaradi napada na pravosodnega policista in uničenja kopalnice v zaporu na Dobu.

dezurni@styria-media.si

stephen casiraghi Danes so ga izpustili z Doba Slovenija Stephen Casiraghi: Enega bolj zloglasnih zločincev izpustili iz zapora na Dobu
Komentarjev 17
  • matej8 08:40 24.oktober 2021.

    Ne vem kako lahko dobim tako malo ko drugi dobijo tudi 52k...

  • matej8 08:39 24.oktober 2021.

    Ne vem kako lahko dobim tako malo ko drugi za isto dobijo 52k

  • nostradamus 13:39 21.oktober 2021.

    kaksno odskodnino neki naj placa stroske oskrbe za ves cas ki ga je prezivel za resetkami hrana stanovanje zdravstvena oskrba ..ko poplaca vse to bo se vedno dolzan sicer pa glede na njegova kazniva dejanja bi mu lahko prisodili se kakih 10let