Slovenija
147 ogledov

"Takšne aplikacije na svetu še ni"

slovenija 18.09.13. Mitja Lustrek, Bostjan Kaluza, foto: suzana kos Suzana Kos
Brezplačno vam po meri pripravi načrt izleta glede na vaše želje, z opisi znamenitosti, v štirih jezikih in za slepe.

"Kolikor vem, kaj takšnega še ne obstaja. Naša aplikacija (E-turist.si) je primerna za vse največje mobilne platforme, z njo pa bomo poskušali prodreti tudi v svet," razlagata Mitja Luštrek in Boštjan Kaluža, mlada doktorja znanosti z Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan. S kolegi sta izdelala aplikacijo, s katero je mogoče načrtovati izlet ali počitnice; zaradi možnosti nastavitve govornih datotek na mobilne naprave jo lahko v slovenščini, italijanščini, nemščini in angleščini uporabljajo tudi tisti, ki ne vidijo.

Za zdaj ponuja več kot 200 turistično zanimivih točk z opisi na Obali in v osrednji Sloveniji; mogoče jo je dopolnjevati, zato načrtujejo pokritje vse države, nato pa tudi vključitev večjih regij v tujini. Sistem za vsakega uporabnika ustvari račun. Uporabniki se lahko prijavijo s svojim računom na Googlu, Facebooku, Twitterju ali Yahooju, zato dodatno geslo ni potrebno. Sistem ima priporočilni sistem, ki ga Amazon uporablja za priporočanje knjig.

Zakaj posebna?

Aplikacija vsakič pripravi individualni načrt izleta, ponudnikom turističnih storitev pa omogoča povratno informacijo. Poteka približno tako: v programu izberete lokacijo, kaj bi radi počeli oziroma kaj vas zanima (kulturna in naravna dediščina, zabava, gastronomija in aktivni turizem), kdaj začnete izlet, koliko ur ali dni imate na voljo in ali potujete z avtom ali peš.

Komentarjev 3
  • Domen Fras 09:49 19.september 2013.

    Če potujete po Sloveniji in si želite turistične znamenitosti ogledati s pomočjo vašega pametnega telefona za to že obstaja mobilna aplikacija imenovana ARTOUR. Gre za premium mobilni turistični vodič, ki vsebuje več kot 200 zanimivih vsebin in lokalnih legend za ...prikaži več več krajev po Sloveniji, vključujoč večja in manjša mesta. Aplikacija je zelo enostavna za uporabo. Omogoča pozicioniranje na zemljevidu, prikaz bližnjih znamenitosti, pogled z AR (Augmented Reality) in še več. Prednost aplikacije so unikatne in edinstvene vsebine ter zanimive lokalne legende in pripovedi, ki jih o določenem kraju ne boste zlahka našli na internetu.https://artour.kainoto.com/towns-mobile-guides.aspx

  • Ronald Reagan 09:30 19.september 2013.

    Točno tako, se popolnoma strinjam

  • allstarr111 08:49 19.september 2013.

    Neuporabno sploh, zakaj bi uporabljal program da mi organizira moj prosti čas in mu ga organizira na osnovi kdo je plačal največ denarja za storitev da ga program pokaže najvišje ? Za tiste ki so bolj levi pri uporabi obeh ...prikaži večh polovic možganov pa tole, pri aplikacijah za smartphone je največkrat tako, če je produkt (aplikacija) zastonj, je produkt dejanko uporabnik, pač aplikacija pobere vse podatke na vaši napravi, ter jih posreduje avtorjem programa, večinoma so to lokacije GPS, zgodovina obiska spletnih mest in storitev, zgodovina klicev, tel. imenik, ter adresar, verjetno tudi kaka korespondenca pade v to skupino. Se pravi enako kot zalezovanje :) Ni zastonj kosila :)