Slovenija
3905 ogledov

Takšne kritike v torek čakajo Janeza Janšo

Janez Janša Epa
Janša lahko v torek v Strasbourgu pričakuje ostre kritike.

Premier Janez Janša lahko v torek v razpravi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu pričakuje ostre kritike iz vrst socialdemokratov, liberalcev, zelenih in levice. V desnosredinski EPP so zadržani, v evroskeptični ECR pa poudarjajo, da mu je treba dati priložnost.

Janša bo v torek na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja v prihodnjih šestih mesecih, sledila bo izmenjava mnenj z evropskimi poslanci. To je tradicionalna praksa ob začetku predsedovanja posamezne članice unije.

Izjave tiskovnih predstavnikov skupin na današnjem parlamentarnem brifingu v Bruslju pred plenarnim zasedanjem napovedujejo, da lahko pričakuje ostre kritike iz štirih od sedmih političnih skupin v Evropskem parlamentu.

V desnosredinski EPP zadržani

V največji politični skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so zadržani. Na vprašanje, kako se bodo odzvali na Janševo podporo madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, ki je pred nekaj meseci zapustil skupino in stranko EPP, konkretno v razpravi o pravicah oseb LGBTIQ na Madžarskem, so odgovorili, da se bo Janša udeležil sestanka s skupino v torek zvečer ter da bo to priložnost za vprašanja in pojasnila.

Janez Janša | Avtor: Epa Epa

Poudarjajo, da je madžarski zakon, ki po oceni Evropske komisije diskriminira ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti, za skupino EPP povsem nesprejemljiv, a da je treba dati Evropski komisiji prostor, da opravi svoje delo. Izpostavljajo tudi, da veliko evropskih poslancev iz vrst EPP meni, da se s politizacijo takšnih vprašanj na Madžarskem, v Sloveniji in na Poljskem hrani populizem v teh državah. "Z vztrajanjem pri politizaciji tega vprašanja bomo samo hranili zver," ponazarjajo.

V drugi največji politični skupini, socialdemokratski S&D, so zelo zaskrbljeni in napovedujejo, da bodo na plenarnem zasedanju kritični. Vodja skupine Iratxe Garcia meni, da dokler bo Janša na oblasti, slovensko predsedstvo ne bo zagotovilo ambiciozne agende, ki jo ljudje zaslužijo. Spomnila je na lansko poročilo Evropske komisije o vladavini prava, ki je kritično glede svobode medijev v državi, in izpostavila tudi nujnost imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Tudi v tretji največji skupini, liberalni Renew, imajo po napovedih "nekaj močnih sporočil" za Janšo. Menijo, da se je slovensko predsedovanje začelo slabo, in opozarjajo, da si unija "ne more privoščiti razkošja divjega semestra" med slovenskim predsedovanjem. Glede na to, da je vladavina prava ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja, lahko Janša začne z zgledom in imenuje evropska delegirana tožilca v Sloveniji, izpostavljajo v skupini, kjer menijo, da je slovenski premier problem.

"Janša sledi Orbanu in Trumpu"

Na nujnost imenovanja delegiranih tožilcev, tudi z vidika nadzora evropskih sredstev za okrevanje, so opozorili tudi Zeleni, peta skupina po velikosti, ki za torek zjutraj v Strasbourgu napovedujejo tudi proteste, skupaj z organizatorji petkovih protestov v Sloveniji. Izpostavljajo, da Janša očitno sledi svojima vzornikoma Orbanu in bivšemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, kar da ni sprejemljivo, ter opozarjajo na Janševo podporo Orbanu v razpravi o pravicah oseb LGBTIQ.

Janez Janša | Avtor: Epa Epa

V šesti politični skupini po velikosti, evroskeptični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), pa izpostavljajo, da je treba dati slovenskemu premierju priložnost. Med ključnimi temami v času slovenskega predsedovanja izpostavljajo covid-19 in okrevanje, upajo na prizadevanja na migracijskem področju za okrepitev meja in izpostavljajo svoja konservativna stališča glede prihodnosti Evrope, ki da je preveč centralizirana in nima stika z ljudmi.

V skupini evropske levice (GUE/NGL) Janšo opisujejo kot Trumpovega oboževalca in teoretika zarot, ki da bo poskušal torkovo razpravo izkoristiti za internacionalizacijo svojih načrtov spodbujanja sovraštva v Evropi z napadi na medije in opozicijske stranke ter z agresijo proti migrantom. Napovedujejo, da bodo oktobra obiskali Slovenijo, in menijo, da je Janša "zadnja stvar, ki jo Evropa sedaj potrebuje".

Skrajno desna skupina Identiteta in demokracija (ID), ki je po številu evropskih poslancev sicer četrta največja politična skupina v Evropskem parlamentu, na brifingu ni sodelovala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Kmodri 23:35 02.julij 2021.

    Tista o bruseljskem prašiču je zmagovita😁🤣

  • Avatar drecos
    drecos 21:42 02.julij 2021.

    jansa teror ala hitler

  • jakec1575 19:46 02.julij 2021.

    Preprosto je tezko razumeti njegove sds volivce. Levica je koprivam, ki komentirajo dvignila minimalca in socialno, pa se zahvaljujejo Jajotu. Vsi levicarji so tezki komunisti, ki nic ne delajo in na NVO vlecejo bajne place, ceprav je najvecji NVO v ...prikaži več državi katoliska cerkev, ki se gre celo politicno silo. So jim za njihovo nesreco v vseh letih res krivi levicarji ali zgolj sama lastna nesposobnost samouresnicitve?? Oneh, NX11 in podobni reveži. Pri cemer podpirajo pravno demontazo države.