Slovenija
13939 ogledov

Dokončno znano. Takšne so nove cene goriv

denar bankovci gorivo Profimedia
Vlada je sprejela odločitev o novih cenah goriv, ki začnejo veljati ob polnoči.

Regulirane cene pogonskih goriv in kurilnega olja bodo s četrtkom ostale nespremenjene, je danes zagotovil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Na vladi so se namreč dogovorili z znižanjem trošarin ublažiti rast cen na veleprodajnih trgih.

Za liter bencina bo tako treba tudi od četrtka dalje treba odšteti 1,511 evra, za liter dizelskega goriva 1,558 evra, za liter kurilnega olja pa 1,130 evra.

Minister Kumer je na novinarski konferenci pojasnil, da sta se o posegu v trošarine, s čimer bodo zagotovili nespremenjene cene pogonskih goriv in kurilnega olja v prihodnjem obdobju, dogovorila z ministrom za finance. Dopisna seja vlade glede tega sicer še poteka.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Nove cene do 28. avgusta

Tokratni 14-dnevni cikel izračunavanja cen se je zaradi praznikov v ponedeljek in torek nekoliko podaljšal, tako da bo novo obdobje, ki bo začelo teči v četrtek, nekoliko krajše. Trenutne cene bodo veljale do vključno 28. avgusta.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:51 16.avgust 2023.

    Kaj na to pravijo na Trstenjakovi? Jim tudi to ne bo všeč?