Slovenija
16297 ogledov

Takšni so novi podatki, prvič v tem tednu takšna slika

mestni utrip Saša Despot
V primerjavi z ostalimi dnevi tega tedna so rezultati testiranj v soboto dali nekoliko drugačne rezultate.

V soboto je bilo z 2471 testi PCR potrjenih 292 novih okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 11,8 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 8910 hitrih testov. 

Prejšnjo soboto je bilo potrjenih 291 novih okužb, delež pozitivnih testov PCR pa je bil 12,1-odstoten. V primerjavi s prejšnjo soboto je tokrat bil potrjen en primer nove okužbe več, a je tokrat delež potrjenih primerov nekaj nižji. V tem tednu smo sicer vsak dan v primerjavi z istim dnem prejšnji teden beležili vsaj 20-odstoten padec okužb. 

Število aktivnih primerov se je v primerjavi s soboto znižalo za odstotek in trenutno znaša 7558. Po podatkih vlade je sedemdnevno povprečje novih primerov nekoliko višje, kot je bilo dan pred tem. Po novem to znaša 449, medtem ko je bilo v petek 447.

Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev na ravni države se je še malenkost znižala in je trenutno 354,3. Najvišja ostaja v primorsko-notranjski regiji (546,2), najnižja pa v obalno-kraški regiji (264,4). 

V bolnišnicah je hospitaliziranih 408 bolnikov s covidom-19. Dan pred tem jih je bilo v bolnišnicah 421. Po podatkih, ki jih je objavila vlada ostaja število hospitaliziranih na oddelkih intenzivne terapije enako kot dan prej, in sicer 121. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 23 oseb.

Kot je sporočila vlada, so za posledicami covida-19 umrli trije ljudje, skupaj od začetka epidemije 4323 ljudi. 

Z enim odmerkom cepljenih več kot 550 tisoč ljudi

Počasi, a vztrajno raste število cepljenih oseb. Po danes zjutraj objavljenih podatkih na spletni strani cepimose.si je bilo v Sloveniji do danes s prvim odmerkom cepljenih 553.819 oseb, kar znaša 26,4 odstotka prebivalstva, polno cepljenih pa je 286.037 oseb oziroma 13,6 odstotka prebivalstva. 

V Sloveniji so trenutno na voljo štiri cepiva, od katerih je za polno precepljenost pri treh potrebno prejeti dva odmerka, pri enem od cepiv pa zadošča že en odmerek.  

Največ ljudi je bilo do zdaj cepljenih s cepivom Pfizer/BioNTech, ki je bilo prvo registrirano za rabo v EU. Prvi odmerek omenjenega cepiva je do zdaj prejelo 347.233 oseb, oba odmerka pa 230.720 oseb.

Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju | Avtor: Zdravstveni dom Kranj Cepilna mesta v telovadnici Vojašnice Petra Petriča Kranj. Zdravstveni dom Kranj

149.242 oseb je bilo cepljenih z enim odmerkom cepiva AstraZeneca, z dvema odmerkoma pa 11.156. Drugi odmerek cepiva AstraZeneca trenutno pri nas posamezniki prejmejo tri mesece po prvem odmerku. V primeru, da bodo dobavljene količine tega cepiva v prihodnjih tednih zadostne, bi se to lahko tudi spremenilo, je potrdila vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović

Manj posameznikov je bilo do zdaj cepljenih s preostalima dvema cepivoma proizvajalcev Moderna in Janssen. Dobave cepiva Moderne so bile od odobritve za rabo znotraj EU količinsko precej bolj skromne kot dobave Pfizer/BioNTecha pa tudi AstraZenece, kljub temu da AstraZeneca ne izpolnjuje vseh svojih pogodbenih obveznosti. Evropska komisija je zato proti AstraZeneci že sprožila ustrezne postopke. Najmanj cepljenih je do zdaj bilo s cepivom Janssen, a je bilo to cepivo v Slovenijo prvič dobavljeno šele sredi aprila. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Dusan21 19:35 16.maj 2021.

    In kaj imaš proti govedoreji, govedo. Od vraga si Leonček, ko si se silil h krmi, je bilo pa v redu.....

  • milan243 18:11 16.maj 2021.

    Prvo cepijo pol ugotovijo da cepivo škodi pol pa se tožijo ker cepiva ni, Zato bom še počakal z čipiranjem da bom videl kako se bo odvijalo naprej.

  • Avatar Leon
    Leon 15:00 16.maj 2021.

    Kaj nam pripravljajo strokovnjaki za epidemije za pomlad - poletje 2021 ? Nosile se bodo maske izdelane iz rekliciranega toaletnega papirja z gumico v barvah ljubljenega vodje s podpisom kreatorja gospodarstva RS in govedorejca Počivalška .