Slovenija
813 ogledov

V dvajsetih dneh 63 sankcij

pogoj PCT Žurnal24
Sicer je inšpektorat obravnaval tudi prijave, ki so se nanašale na izvajanje testiranja.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je na vladni novinarski konferenci dejala, da so v obdobju od 6. do 26. septembra opravili skupno 7857 inšpekcijskih nadzorov. Izrečenih je bilo 63 sankcij. V povezavi z izpolnjevanjem pogoja PCT več kot 3000 objektov. Ugotovili so 12 sankcij o zakonu o prekrških. Glede na uradni podatek je v Sloveniji skupno 1507 inšpektorjev. 

Preverjali so tudi 3500 primerov spoštovanja karantene in ugotovili, da v 335 primerih ta ni bila upoštevana. Nadzorovali so tudi cepljenje, prijeli so eno prijavo zaradi domnevnega nespoštovanja pogoja PCT. Neskladja v zvezi z odlokom niso bila zaznana, zato je bil postopek ustavljen. 

Na ministrstvu za zdravje so medtem v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Trčka (SD) pojasnili, da je zdravstveni inšpektorat doslej opravil 31 nadzorov nad izvajalci testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Nepravilnosti so ugotovili v enem primeru, in sicer v vzgojno-izobraževalnem zavodu, v katerem je testiranje izvajala oseba, ki ni imela dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Izdali so ureditveno odločbo, da mora organizirati izvajanje testiranja v okviru posebnega presejalnega programa za zaposlene in zagotoviti, da vzgojno-izobraževalno delo opravljajo le osebe, ki so opravile tedensko testiranje in imajo negativen izvid. Zavod je takoj odpravil nepravilnosti in se z zdravstvenim domom dogovoril za pravilno izvedbo testiranja.

V določenem obdobju so namreč vsakotedensko presejalno testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju morali izvajati pooblaščeni izvajalci teh testov, od sredine tega meseca pa je za opravljanje dela dovolj samotestiranje s hitrimi testi, da posameznik izpolnjuje pogoj PCT (preboleli, cepljeni in testirani).

Prijave glede izvajanja testiranj

Sicer pa je inšpektorat obravnaval tudi več drugih prijav, ki so se nanašale na izvajanje testiranja. Prijeli so prijave, da je izvajalec proti plačilu izdal samo potrdilo brez dejanskega odvzema brisa, da se je testiranje izvajalo na neprimerni lokaciji, prijave so se nanašale tudi na neustrezen odnos osebe, ki je jemala bris, in na nestrokovno odčitavanje testa.

Takšne prijave so poslali v pristojno reševanje policiji, javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke in Zdravniški zbornici Slovenije. Prijavo, ki se je nanašala na domnevno dvojno zaračunavanje testiranja, pa je zdravstveni inšpektorat posredoval v pristojno reševanje na ministrstvo za zdravje. V tem primeru je ministrstvo pozvalo izvajalca, da preveri, ali je bila storitev hkrati zaračunana pacientu in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Na podlagi ugotovitev je izvajalec na poziv ministrstva izstavil dobropis na ZZZS.

dezurn@styria-media.si

Komentarjev 4
  • eminenca 15:07 30.september 2021.

    propisi su propisi, tako je že davnega leta izjavil kondukter krstić ... kaj čmo

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:43 30.september 2021.

    Če si slučajno drznejo priti na našo firmo sem že odločen, da jo takoj zaprem in preselim vse skupaj drugam. Smo v nizkem štartu in se že veselimo nižjih davkov. Samo en tak povod še rabimo, da se zmigamo.

  • krucefiks 18:59 29.september 2021.

    to imate problem samo ovce