Slovenija
11790 ogledov

Januar nadpovprečno topel, bo končno zahladilo?

Jutro v gorah
Letošnji januar je bil nadpovprečno topel, medtem ko je bil lanski nadpovprečno hladen.

Vremenoslovci za danes napovedujejo, da bo oblačnost od zahoda naraščala, nekaj sonca bo še na severu in vzhodu države. "Krepil se bo jugozahodni veter," pišejo pri agenciji Arso. "Predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije bo popoldne začelo rahlo deževati. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13, na severozahodu okoli 5 stopinj Celzija."

Jutri bo pretežno oblačno, ponekod v zahodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. "Še bo pihal jugozahodnik," napovedujejo pri Arso. "Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 7, v zatišnih legah severne Slovenije okoli 0, najvišje dnevne od 6 do 13 stopinj Celzija."

V soboto oblačno, v nedeljo več jasnine

V soboto bo pretežno oblačno, na vzhodu občasno tudi delno jasno. Ponekod v zahodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. V nedeljo bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo oblačnost trgala.

"Od nedelje do torka bomo pod vplivom obsežnega anticiklona s središčem nad zahodno Evropo," razlagajo pri Arso. "V sredo se bo nad naše kraje od severa razširilo obsežno ciklonsko območje, ki bo vplivalo na nas do konca prihodnjega tedna. S severnimi vetrovi bo pritekal hladnejši in postopno bolj vlažen zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V ponedeljek bo delno jasno, po kotlinah je zjutraj možna megla. "V torek se bo od zahoda oblačilo, zapihal bo jugozahodni veter," še napovedujejo pri Arso. "Od srede do petka bodo padavine verjetnejše." 

Januarja toplo, bo februarja pritisnil mraz?

Agencija za okolje za prihodnji teden napoveduje postopno ohladitev. Pri vremenskem portalu Cikon.si pišejo, da je bil januar nadpovprečno topel mesec in se sprašujejo, ali bo zadnji zimski mesec prinesel mraz. "Po 1. februarju lahko zaenkrat govorimo o prihodu hladnejšega vremena vsaj po večini meteoroloških izračunov," piše Gregor Skok. "Je še predaleč da bi govorili, da bo zadnji zimski mesec na začetku prinesel mraz."

Po podatkih Arsa je bil sicer mesec januar do sedaj za okoli šest stopinj toplejši od lanskega. "Zadnjih 30 dni je tudi sicer zaradi pogostih jugozahodnih vremenskih situacij predvsem v osrednjem in vzhodnem delu države za več kot 3 stopinje Celzija toplejših od povprečja," pišejo na Facebooku. "Kot zanimivost, ravno nasprotno je bilo lani, ko je bil januar prav toliko stopinj hladnejši od povprečja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.