Slovenija
1149 ogledov

Takšno je trenutno stanje v Bohinjski Beli

Plaz Bohinjska Bela Slovenska vojska/Twitter
Zemeljski plaz, ki se je v ponedeljek popoldne sprožil pod vojašnico na Bohinjski Beli, se je ponoči še dodatno plazil in še bolj spodjedel vojaška skladiščna objekta. Velik del zemljine, ki je zgrmel v Savo Bohinjko, je reka odnesla, zato vsaj zaenkrat nevarnosti za njeno zajezitev ni.

Kot je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, so gasilci in vojaki plaz nadzirali celo noč, nadzor pa bodo nadaljevali še naprej. Danes si bodo plaz, če bo to mogoče, natančneje ogledali tudi geologi. V ponedeljek je bilo namreč prenevarno, da bi stopili na plaz. Je pa v plazu še vedno veliko vode, ki teče po plazini in spodjeda brežino, je pojasnil Šmid.

Ni še jasno, kakšna bo usoda dveh objektov Vojašnice Boštjana Kekca, ki ju spodjeda plaz, ali bosta obstala ali pa se bosta ob nadaljnjem spodjedanju zemljine zapeljala po plazu. En objekt ni v uporabi, v drugem pa je vojaško skladišče, vendar v njem ne hranijo nevarne opreme. V nobenem od obeh objektov ni osebja, zaprli so tudi dostop do njiju, pristojne službe pa bodo podale oceno glede nadaljnjega ukrepanja pri sanaciji plazu.

Plaz Bohinjska Bela | Avtor: Slovenska vojska/Twitter Slovenska vojska/Twitter
Čeprav je material s plazu delno zasul Savo Bohinjko, vsaj zaenkrat ni nevarnosti, da bi reko povsem zajezil. Kot je pojasnil Šmid, je namreč Sava po obilnih padavinah zelo močna, splazeni material pa je sipek in ga Sava izpira. O dogajanju ves čas obveščajo tudi vodarje.

Plaz, ki se je na površini okoli enega hektara sprožil v ponedeljek zgodaj popoldne, je podrl tudi daljnovod, zaradi česar je bila motena oskrba električne energije v naseljih Kupljenik, Obrne in Bohinjska Bela. Elektro Gorenjska je vzpostavil začasno napajanje z agregatom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.