Slovenija
3728 ogledov

Takšno poletje je pred nami

Vroče poletje v Ljubljani Anže Petkovšek Vročinski val v Ljubljani
Spletna stran AccuWeather je pripravila napoved za letošnje poletje.

Jug Evrope lahko pričakuje suho in vroče poletje. Na območju severne Italije in Balkana se obeta več vročinskih valov s temperaturami okoli 40 stopinj Celzija, ki bodo predvidoma trajali dalj časa. Zaradi dolgotrajnih sušnih obdobij bo prihajalo do težav v kmetijstvu. 

Podobno vreme bo tudi na območju Francije in Nemčije, kar bi pomenilo že tretje zaporedno leto, ko bi se to območje soočalo s takšnim vremenom. Nižji nivoji rek bi lahko imeli negativne posledice za rečni promet. Morebitni vročinski val konec poletja bi lahko imel posledice tudi za izvedbo letošnje kolesarske dirke Tour de France, ki naj bi se začela 29. avgusta. 

Suša bi lahko povzročila težave tudi v Ukrajini, ki je šesta največja izvoznica žita in četrta največja izvoznica koruze. 

Accuweather poletna napoved | Avtor: Accuweather Accuweather

Na območjih od severa Francije do severa Poljske bi lahko po začetnem sušnem obdobju težave povzročale močne nevihte s točo. "Na območju osrednje in severne Francije, Nemčije in Danske bo prihajalo do stikov med vročim, suhim vremenom ter hladnimi frontami," pojasnjuje meteorolog Tyler Roys. Toča, uničujoči vetrovi, tornadi in hudourniške poplave bi lahko ogrožale mesta, kot so Pariz, Praga, Bruselj, Berlin in Varšava.  

V večjem delu Španije in Portugalske bo vroče in večinoma suho. Občasno se bodo pojavljale poletne nevihte predvsem v bolj goratih predelih. Accuweather opozarja, da bi letos lahko bili priča večji sezoni požarov. 

Na območju Skandinavije in Baltika bodo priča najbolj umirjenim vremenskim vzorcem. Pričakujejo lahko običajno količino padavin za ta letni čas in poletne temperature. V primeru bolj suhega poletja od pričakovanega bi na Švbedskem lahko težave povzročali gozdni požari. V Veliki Britaniji si lahko obetajo več obdobij dežja. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.