Slovenija
2978 ogledov

Takšno rešitev je ministrstvo predvidelo glede podražitev šolskih malic

Šolska prehrana
Razliko v ceni pa bi pokrili iz državnega proračuna.

Ministrstvo za izobraževanje je v javno razpravo posredovalo predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki predvideva, da bi cena šolske malice in oskrbnin v dijaških domovih ne glede na dvig stroškov za uporabnike ostale na ravni lanske.

Razliko v ceni bi pokrili iz državnega proračuna

Z zakonom bi tako določili, da se cena šolske malice za učence in dijake v prihajajočem šolskem letu ne zviša in ostane enaka kot v šolskem letu 2021/2022. Zaradi zagotavljanja pozitivnega poslovanja šol pa bi se osnovnim in srednjim šolam razlika med stroški in staršem zaračunano ceno malice krila iz državnega proračuna.

Zamrznili bi tudi oskrbnine v dijaških in študentskih domovih

Prav tako na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predlagajo, da bi dijaki in študenti, ki bivajo v dijaškem domu, v prihajajočem šolskem letu plačali oskrbnino v višini izhodiščne cene, kot je veljala od januarja do konca pouka v prejšnjem šolskem letu.

Če je dijaški dom v preteklem šolskem letu določil nižjo dejansko ceno oskrbnine od njene izhodiščne cene, pa bi dijaki in študenti plačevali oskrbnino po tej, nižji ceni.

V ta namen bi se tudi dijaškim domovom iz proračuna krila razlika med izhodiščno ceno oskrbnine, ki je veljala v preteklem letu, in izhodiščno ceno oskrbnine, zvišane za vrednost indeksa rasti cen življenjskih stroškov in stroškov dela.

Iz proračuna bi sicer za kritje razlike v ceni malice in oskrbnin skupaj namenili 11,7 milijona evrov, in sicer 2,6 milijona v letošnjem letu ter dobrih devet milijonov v letu 2023.

Pripombe na predlog je mogoče posredovati do 9. septembra.

Komentarjev 3
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 15:58 25.avgust 2022.

  Obljubili so zastojn malice za vse šolarje!? Sedaj se trudijo,da se malice nebi podražila !? Na konmcu koliko poznam te lažnjivce nebo nič to so bili predvolilni bombončki po katerih so levičarji znani že desetletja!! Spomnite se Erjavčevih 1000 evrov ...prikaži več najnižje pokojnine!?

 • MK_NEW 14:13 25.avgust 2022.

  mali ma pa ušesa, da lažje sliši vse laži levih vlad

 • 8e1959c12b71f02f8171e5f4378c561a9f5245b2 13:06 25.avgust 2022.

  VIDI GA CVRĆKO SLUŠA PRIJATELJA SVOG