Slovenija
33817 ogledov

Takšno vreme nas čaka za božične praznike

Sneg Profimedia
Močno se bo ohladilo, meja sneženja se bo v petek spustila do nižin.

"V tednu, ki je pred nami bomo deležni prehoda izrazitejše hladne fronte. Pred tem se bodo temperature ponekod dvignile nad 10 stopinjami Celzija, megla pa se bo postopno razkadila," napovedujejo pri vremenskem portalu Neurje.si. "Na božič nas bo prešla izrazitejša hladna fronta. Za informacije o tem, koliko bo padavin, kje bo meja sneženja in kje bo božič bel (če sploh), pa je morda modro počakat še kakšen dan ali dva."

V tednu, ki je pred nami bomo deležni prehoda izrazitejše hladne fronte. Pred tem se bodo temperature ponekod dvignile...

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 20. december 2020

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da bo božični večer tudi letos po nižinah Slovenije zelen. "Nazadnje je bil v Ljubljani bel Božič leta 2003, sicer pa se vztrajno zmanjšuje odstotek belih, v sedemdesetih smo imeli pet, v osemdesetih pet, v devetdesetih pa tri," piše Gregor Skok. "V tem tisočletju pa le v letih 2001 in že omenjeno 2003. Največ snega smo imeli 24.decembra leta 1994, ko smo imeli v Ljubljani 29 centometrov debelo snežno odejo."

V tem tednu nas po napovedih Ciklon.si sprva čaka bolj oblačno vreme, od severa se nam bo bližala vremenska fronta, ki nas bo dosegla v noči na petek. "Pred njo bo zapihal jugozahodni veter, zato bo zlasti na vzhodu tudi nekaj sončnega vremena," pišejo pri Ciklon.si. "Sicer pa bo veter prinesel otoplitev, med torkom in četrtkom bodo temperature čez dan večinoma med 8 in 13 stopinjami Celzija, le v alpskih dolinah in v zavetrnih krajih bo hladneje."

V petek zjutraj meja sneženja do nižin

V noči na petek se po napovedih portala začenja najbolj zanimiv dogodek v naslednjem tednu - prešla nas bo vremenska fronta s sekundarnim ciklonom, ki bo upočasnil prehod vremenske fronte. "Po skupinski napovedi evropskega in ameriškega modela se bo meja sneženja v petek zjutraj oz. dopoldne spustila do nižin," so zapisali pri Ciklon.si. "Le po nižinah Primorske bo večinoma deževalo. Ohladitev bo ekstremna, saj bo še v sredo na 700hPa temperatura nad ničlo, v noči na petek pa se bo v nekaj urah v višinah ohladilo za okoli 10 stopinj. Padavine bodo proti večeru od severa večinoma ponehale. Vprašanje je, koliko snega bo zapadlo - vse bo odvisno od sekundarnega ciklona in njegove pozicije, ki bo upočasnil prehod hladne fronte. Verjetno bo po nižinah osrednje Slovenije zapadlo do deset, na severu okoli pet in na jugu lokalno do 20 centimetrov snega."

V stratosferi se bo začel proces intenzivnega segrevanja, na 1mb se bo ob koncu leta segrelo vse do +40 °C , kar kaže...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 20. december 2020

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje oblačno in megleno vreme, nekaj jasnine bo le v gorah. "Ponekod bo občasno rosilo ali rahlo deževalo," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem do 12 stopinj Celzija."

Jutri bo sprva pretežno oblačno. Popoldne se bo predvsem na vzhodu delno razjasnilo, zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do 9, najvišje dnevne v severnih krajih od 3 do 7, drugod od 8 do 12 stopinj Celzija.

V sredo bo na vzhodu delno jasno, drugod pa pretežno oblačno. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. Razmeroma toplo bo.

Od četrtka naprej padavine

V četrtek se bo povsod pooblačilo. Sprva bo deževalo v zahodni in osrednji Sloveniji, zvečer in v noči na petek pa se bodo padavine razširile nad vso državo. Meja sneženja se bo spuščala.

"Nad vzhodno in južno Evropo ter nad Sredozemljem je območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Z vetrom zahodnih smeri k nam doteka vlažen in razmeroma topel zrak."

Od 24. do 29. decembra

V četrtek bodo naši kraji pod vplivom jugozahodnih vetrov. "V noči na petek nas bo prešla hladna vremenska fronta, za njo se bo v soboto in nedeljo nad Alpami prehodno okrepilo območje visokega zračnega tlaka," še pišejo pri Arsu. "V začetku prihodnjega tedna bomo predvidoma pod vplivom obsežnega in globokega ciklonskega območja s središčem nad severnim delom Evrope."

 | Avtor:

V četrtek bo deževalo predvsem na zahodu in v osrednjih krajih. "Padavine se bodo v noči na petek predvidoma prehodno razširile nad vso državo in v petek čez dan od severa postopno ponehale," napovedujejo pri Arsu. "Meja sneženja se bo spuščala. V soboto in nedeljo bo najverjetneje suho. V začetku prihodnjega tedna se verjetnost za padavine spet nekoliko poveča."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • festwatab 07:31 22.december 2020.

    www︎.︎mayito︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks