Slovenija
27 ogledov

Taljat: Zike me ni strah

božič taljat olimpijske igre Stanko Gruden/STA
Epidemija virusa zike kanuista Saše Taljata ne bo odvrnila od naskoka na olimpijsko medaljo.

Kanuist Sašo Taljat je bil še pred štirinajstimi dnevi skupaj s preostalimi člani ekipe na pripravah v Braziliji. Na olimpijski progi sta z Luko Božičem, s katerim skupaj sedita v dvojcu, opravila zadnje priprave pred največjo tekmo te sezone zanju. 

Potem ko naj bi bil potrjen prvi primer importirane okužbe z virusom zika pri nas, se hote ali nehote zastavlja vprašanje, ali je športnike strah okužbe. "Ni me strah. Po do zdaj znanih podatkih virus nima vpliva na odraslega človeka in če nimaš ravno namena imeti naraščaja, ne vidim v tem ovire," pravi Taljat. 

Kot pravi, je razpoloženje v Braziliji povsem drugačno kot pri nas. "Videl sem nekaj jumbo plakatov, ki opozarjajo na virus, ni pa zaznati, da bi iz zike delali paniko. Ko si v Braziliji, nimaš občutka, da je kaj narobe. Zdi se mi, da je bolj panika pri nas," pravi. "Lastnik hiše, v kateri smo stanovali, je dejal, da na območju, kjer smo bili, ni take nevarnosti za okužbo. Večji problem je tam, kjer so stoječe vode in je posledično več komarjev." 

Slovenski športniki so bili o virusu obveščeni s strani olimpijskega komiteja. "Z njihove strani smo na zvezo dobili navodila, kako poskrbeti za zaščito. Zdi se mi, da tudi zdravniki še ne vedo vsega glede tega virusa in zato težko dajo točno navodila, kako se obnašati." 

Nacionalni inštitut za javno zdravje obiskovalcem in udeležencem olimpijskih iger priporoča zaščito s cepljenjem pred nekaterimi drugimi boleznimi, ki so prisotne v Braziliji. "Za rumeno mrzlico sem bil cepljen že lani. Pred odhodom pa se nameravam cepiti še za hepatitis A in B zaradi vode," dodaja Taljat. Na prizorišču, kjer bodo nastopali divjevodaši, voda sicer ni tako onesnažena kot na tekmovališčih za mirnovodaše, a se je kljub temu raje odločil za preventivo. 

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.