Slovenija
949 ogledov

Tanja Fajon podrla rekord, tako slabo jim ni kazalo že 20 let

Tanja Fajon Flickr/Vlada RS
V SD-ju so lahko upravičeno zaskrbljeni.

Javnomnenjska anketa, ki jo inštitut Mediana izvaja za Delo, kaže ogromen padec podpore stranki SD po izbruhu afere sodna stavba.

Najbolje kaže opozicijski SDS (23,7 %), ki je premagala stranko Gibanje Svoboda (16,8 %) predsednika vlade Roberta Goloba. Sledita Levica (5,3 %) in NSi (5,1 %).

Če je stranka SD še januarja dosegla tretji rezultat (volilo bi jo 7,5 odstotka vprašanih), pa tokrat ne bi niti prestopila parlamentarnega praga, saj bi jo obkrožilo le 2,6 odstotka vprašanih. Tako slab rezultat so nazadnje dosegli leta 2005. Dohitele so jih tudi stranke, ki se še nikoli niso prebile v parlament, njihova podpora je podobna strankam Vesna in Resnica (vsaka po 2,4 %) ter Piratski stranki (2,3 %).

O aktualnih razmerah in možnih rešitvah iz krize bodo v stranki SD razpravljali na konferenci.

Medtem pa smo pridobili podatke o tem, kako vodilni funkcionarji SD-ja preko svojega Inštituta 1. maj v zadolženo stranko spravijo zajeten kupček denarja. Več o tem na povezavi.

Kar tretjine anketiranih pa ni prepričala nobena stranka.

Povedni so tudi podatki o najbolj priljubljenih politikih v Sloveniji - prav na zadnjem mestu, z najnižjo oceno, se je znašla predsednica SD Tanja Fajon, medtem ko je ministrica Dominika Švarc Pipan že na petem mestu priljubljenosti. 

Na drugo mesto pa se je vzpel minister za gospodarstvo Matjaž Han iz vrst SD, ki se omenja tudi kot možni naslednik Tanje Fajon, čeprav sam zatrjuje, da takšnih ambicij nima. 

Na prvem mestu lestvice priljubljenosti sicer še vedno kraljuje poslanec SDS Anže Logar.

Kriza v koalicijski SD je očitno vplivala tudi na padec podpore vladi, ki je najnižja doslej. Kar 55 odstotkov vprašanih delo vlade ocenjuje kot negativno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Grof 21:55 12.februar 2024.

    Samo čakam, ko bo Fragrž nabil kahlo na glavo Matjažka Nemca👩‍🦯👨🏻‍🦼

  • Facja 19:50 12.februar 2024.

    Go Tanja go...še malo, pa boš sesula stranko. Navsezadnje stranka SD, ki ima leglo v Forumu 21 in opravka s takimi barabami, kot je Sandi Češko, ki ni plačal prispevkov svojim delavcem, pač nima kaj iskati na slovenskem političnem odru. ...prikaži več Se bo že našla bolj poštena in prava social demokracija, tile SD-jevci so samo preoblečene wannabe socialni...

  • Toma 18:20 12.februar 2024.

    Pa ona ja ni nič kriva! Krivi so oni levi, ki je ne bi volili!