Slovenija
7625 ogledov

Tanja Fajon se poslavlja, to je razlog

Tanja Fajon Profimedia Tanja Fajon.
Zanimanje za vodilne položaje precejšnje.

Opolnoči je potekel rok za oddajo soglasij h kandidaturi za vodilna mesta v stranki SD o katerih bodo odločali na aprilskem kongresu. Predsednica SD Tanja Fajon se na aprilskem kongresu ne bo potegovala za nov mandat na čelu SD. Soglasja h kandidaturi namreč ni podala. Stranko bo tako vodila še do izbire novega vodstva, zatem pa se bo po štirih letih poslovila z vrha SD.

V pismu članstvu in na družbenih omrežjih je sporočila, da se na odstop s položaja predsednice stranke pripravlja s težkim srcem, a se zaveda, "odgovornosti, ki je s težo bremena afere 'sodna palača' stranko močno prizadela".

"Prišel je čas, da izvolimo novo vodstvo"

"Prišel je čas, da izvolimo novo vodstvo, da našo stranko povežejo sveže zamisli in da se z drznimi koraki lotimo izzivov, ki so pred nami. Danes je prvi pomladni dan, z nekaj simbolike verjamem, da je pomlad priložnost za nov začetek," je zapisala.

Tanja Fajon kongres SD | Avtor: X X

Čeprav se na aprilskem kongresu ne bo potegovala za ponovno izvolitev, pa je zagotovila, da njena zavezanost skupnim vrednotam stranke ostaja neomajna. "Še naprej bom aktivno prispevala k delu naše stranke in po najboljših močeh podpirala naslednjo generacijo voditeljev, ki bo krepila socialno demokracijo." 

Glede afere ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, je ocenila, da je najtežje že za njimi: "Energija, ki sem jo v zadnjih dneh začutila v vas, je namreč neizmerna, je tisti trajni vir moči naše stranke, ki vsakič znova dokaže, da je socialna demokracija še kako živa."

Fajon je vodenje stranje prevzela leta 2020  po odstopu tedanjega predsednika Dejana Židana.

Zanimanje za vodilne položaje precejšnje

Za vodilne položaje v stranki je kljub krizi zaradi afere ob nakupu sodne stavbe, veliko zanimanje. Soglasje h kandidaturi je oddal tudi evropski poslanec Milan Brglez. "Po pogovoru s številnimi člani stranke in lokalnimi odbori SD sem se odločil, da podam soglasje h kandidaturi za predsednika SD. Več informacij in pojasnil o tej odločitvi bom posredoval v naslednjih dneh," je sporočil Brglez.

SD ima skladno s statutom dva podpredsednika in dve podpredsednici. Svojo vnovično kandidaturo sta že potrdila sedanja podpredsednika, evropski poslanec Matjaž Nemec in poslanka Meira Hot, za to funkcijo v stranki se bosta prav tako potegovala predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek in poslanec Damijan Zrim.

Za emsto predsednika stranke se bosta potegovala tudi tudi ajdovski župan Tadej Beočanin in odja poslancev Jani Prednik. Slednji se je doslej že večkrat spogledoval z mestom na vrhu SD. Na kongresu leta 2020 sicer neuspešno, a vendarle s skoraj tretjinsko podporo delegatov, izzval aktualno predsednico stranke Fajon.

Medtem je odločitev, da se ne bo podal v bitko za predsedniško mesto ali katero od drugih vodstvenih funkcij, sprejel sedanji v. d. glavnega tajnika Matevž Frangež. K temu ga je sicer močno nagovarjalo članstvo. "Vedno sem vedel, da bom nekoč vodil socialno demokracijo. (...) Če kdaj, bi zdaj moral biti čas, da stopim naprej. Ker imam vizijo in ker morda vem, kako stranko preobraziti v odprto, demokratično, vključujočo in k rezultatom osredotočeno platformo," je zapisal na družbenem omrežju Facebook. A kot je pojasnil, se za to ni odločil, saj bi največjo ceno njegovega političnega delovanja in odsotnosti plačali njegovi najbližji.

Prav tako se v boj za predsedniško mesto v stranki ne bo podal aktualni minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

dezurni@styria-media.sihttp://dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • jezero 07:54 21.marec 2024.

    Velikanske abicije so jo pripeljale na položaj, ki mu ni kos! Njen domet je evropska poslanka; položaj, ki ne zahteva nobene odgovornosti in prodornosti, je pa odlično plačan. Peterleta naj si ogleda!

  • LukaMB 01:11 21.marec 2024.

    Propagandistka muslijev naj kar gre pa pa, ne rabimo jo, hvala.

  • Avatar SS666
    SS666 19:02 20.marec 2024.

    Samo idi👏👏✍👏👏i ne vračaj se nikad više.