Slovenija
461 ogledov

Iranci udarili po Milanu Zveru

volitve v evropski parlament 2019, Milan Zver Saša Despot
Iran je sankcije uvedel tudi proti slovenskemu evroposlancu Milanu Zveru.

Med 12 posamezniki in osmim institucijam iz Evropske unije, proti katerim je Iran v sredo uvedel sankcije, je tudi slovenski evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS), je razvidno s spletne strani iranskega zunanjega ministrstva. Tarča sankcij je tudi neformalna skupina Evropskega parlamenta, imenovana Prijatelji svobodnega Irana, katere Zver je eden od dveh vodij. Gre sicer za povračilni ukrep zaradi sankcij, ki jih je EU uvedla proti Iranu v povezavi s smrtjo Mahse Amini in zatiranjem protestov, ki so sledili.

Sankcije je Iran uvedel še proti petim drugim evropskim poslancem. Dva sta člana politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), tako kot Zver, trije pa so člani Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Zver označuje iransko potezo kot ''absurdni odziv''

Evropski poslanec je uvedbo sankcij označil za "absurdni odziv iranskega režima, ki kaže na to, da so moja neprestana prizadevanja in obsodbe nasilja nad iranskim ljudstvom bile slišane".

"To me ne bo ustavilo pri obsojanju nasilja nad iranskim narodom. Evropska unija mora proti iranskemu režimu voditi strožjo politiko in zahtevati spoštovanje človekovih pravic in zaustavitev usmrtitev političnih zapornikov," je še poudaril v odzivu. Iranski režim je ob tem pozval, naj preneha z nasiljem nad svojim ljudstvom in snovanjem terorističnih akcij v tujini.

Kot je razvidno s spletne strani iranskega zunanjega ministrstva v angleščini, je Teheran sankcije uvedel "zaradi njihove podpore terorističnim skupinam, vzpodbujanja nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu".

Sankcije vključujejo prepoved izdajanja vizumov in vstopa sankcioniranih posameznikov v Iran ter zaseg njihove lastnine na ozemlju pod jurisdikcijo iranskih oblasti.

Kot so še pojasnili, gre za odgovor na sankcije, ki jih je EU proti Iranu uvedla 17. oktobra zaradi smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatiranja množičnih protestov, ki potekajo od njene smrti sredi septembra. Sankcije je uvedla proti 11 posameznikom in štirim pravnim osebam, tudi iranski moralni policiji. Zamrznili so jim premoženje v EU in prepovedali potovanje v unijo. EU je kasneje sprejela sankcije proti Iranu tudi zaradi dobave dronov Rusiji, s katerimi napada cilje v Ukrajini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jozicamurn 16:22 27.oktober 2022.

    Iran v 70-ih je bil lep, sedaj so žal mumije iz srednjega veka.