Slovenija
49 ogledov

Tatovi in vlomilci med prazniki ne spijo

Najpogostejša načina vloma sta lomljenje ključavnice in vzvod. Žurnal24 main
Protivlomna vrata na glavnem in slaba vrata na stranskem vhodu ne zagotavljajo nobene varnosti. Kako izbrati pravo ključavnico?
 

Odkrivanje vlomilca

Če v bližini doma opazite sumljive osebe, obvestite policijo na številko 113, prav tako, če sumite, da je do vloma že prišlo. " Ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznjivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljno preiskavo kaznivega dejanja," svetuje policija.

Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar imajo vlomilci, če ste odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujete in vzpostavite občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten, svetuje policija. Najboljša rešitev je, da nekdo, ki mu zaupate, popazi na vaše stanovanje, hišo ali poslovne prostore. Dogovorite se z njim, da bo redno pobiral pošto iz vašega nabiralnika, večkrat parkiral avtomobil na vašem dvorišču ter spuščal in dvigal rolete. Na telefonskih odzivnikih ne imejte sporočil, da vas ni, ključev ne puščajte pod predpražnikom, vrednejših predmetov in večjih vsot denarja pa ne shranjujte doma in jih raje shranite v primerne sefe ali blagajne.

 
 

Protivlomna vrata na glavnem in slaba vrata na stranskem vhodu ne zagotavljajo nobene varnosti. Potreben je skupek aktivnosti: dobra vrata s pravilno zaščiteno ključavnico, dobrimi okni oziroma okvirji in dodatnim tehničnim varovanjem, z vsem pa se je potrebno znati rokovati, uporabljati in vzdrževati.

Vinko Stojnšek, PU Ljubljana

 
Dobra ključavnica in tesnenje
Preden odidete od doma preverite delovanje in zaščito ključavnice ter senzorjev za zunanjo razsvetljavo in delovanje alarmnih sistemov. Najpogostejša načina vloma sta lomljene ključavnice (zaradi pomanjkljivo zaščitenega vložka ključavnice) in lomljenje vzvoda (slabo tesnenje vrat in oken). " Pri ključavnicah je zelo pomembno, da so primerno zaščitene. Torej, da storilec s primernim orodjem ne more odlomiti vložka cilindrične ključavnice. Kovinska zaščita mora biti pričvrščena na notranji strani vrat ," opozarja strokovnjak za področje preventive in samozaščitnega ravnanja ter tiskovni predstavnik na PU Ljubljana Vinko Stojnšek . Vrata ne smejo imeti zračnosti in se morajo trdno prilegati podbojem. Lahko jih dodatno zaščitite s prečno zaporo ali dodatno ključavnico (z verižico oziroma sistemom za delno odpiranje vrat).

Preverite ponudbo
" Največkrat so za odvračanje morebitnega storilca od kaznivega dejanja dovolj že navadna, polna vhodna vrata brez stekla s pravilno vgrajeno ključavnico," pravi Stojnšek, glede protivlomnih vrat pa svetuje, da ponudbo pred nakupom preverite pri večih proizvajalcih. Podobno je z alarmnimi napravami, ki pa za svoje delovanje uporabljajo akumulatorje, zato je pomembno, da spremljamo njihovo napetost in jo po potrebi zamenjamo. V primeru, da vam alarmno napravo vgradi pooblaščeno podjetje z licenco, se pozanimajte predvsem o slabih lastnostnih naprave oziroma kako jo je mogoče onesposobiti (z zakrivanjem, prelepljanjem z lepilnim trakom ali kako drugače), opozarja Stojnšek in svetuje: " V primeru, da nam alarmno napravo vgradi pooblaščeno podjetje z licenco, je pomemben podatek, kolikšno varnost prenosa alarmnega signala zagotavlja to podjetje.

Policija svetuje: za podrobnosti kliknite na sliko za povečavo! © GPU

 

Vlomilci se ustrašijo tudi psa
Vhodna, balkonska, kletna in garažna vrata naj bodo vedno zakljenjena, vrat in oken pa ne puščajte priprtih tudi ko ste le kratek čas od doma. V okolici hiše ne puščajte predmetov, ki bi lahko prišli prav storilcu (lestve in orodje). V prostore lahko namestite časovna stikala, na katera priklopite različne električne porabnike, da se bodo izmenično prižigali. Posebna "alarmna naprava" je lahko tudi pes, ki z glasnim lajanjem in renčanjem opozarja, da k hiši prihajajo neznanci. Pes se trikrat hitreje odzove na dražljaj kot človek, vlomilci pa pogosto, če vedo, da je pri hiši pes, opustijo slabe namene.

 

Število velikih tatvin

Polletje 2008: 892
2007: 2070
2006: 2015
2005: 2058

Tatovi izkoriščajo naše pomanjkljivosti
Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij, ki bodo zato bolj na očeh morebitnih vlomilcev, poleg tega pa priložnost za tatvine dela tudi gneča v prednovoletni praznični nakupovalni mrzlici. Lastnikom podjetij policisti in kriminalisti svetujejo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujejo svojo lastnino in tako poskušajo preprečiti morebiten vlom. Že najmanjše samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave in drugo) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo. Storilci nasploh dobro opazujejo in izkoriščajo naše pomanjkljivo samozaščitno ravnanje (odklenjena vrata, odprta okna, vrednejši predmeti na vidnih mestih). V vozilih je zato zlato pravilo, da v njih ni ničesar, kar bi storilca zamikalo (očala, torbice, prenosni računalniki), v torbicah (predvsem ženskih) pa naj ne bo vrednejših predmetov, večje vsote gotovine in mobilnih telefonov. Raje jih shranjujte v notranjih žepih jakn ali plaščev.

Pazljivo pri uporabi kartic
Pri uporabi kartic na prodajnih mestih (trgovine, gostinski lokali) imejte kartico ves čas plačevanja pod nadzorom in ne dovolite, da vam jo vzamejo in postopek izvedejo v drugem prostoru, saj je zloraba kartice tako še lažja. Gesel ne zaupajte prodajalcem in preverite višino zneska na slipu in računu. Če dvigate gotovino na bančnih avtomatih je pomembno, da vizualno preverite, da na avtomatu ni nameščenih dodatnih naprav, še posebej na delu, kjer vstavite kartico. Pozornost posvetite tudi vnosu gesla, da ne bo viden osebam v vaši bližini. Priporočamo tudi uporabo bančnih avtomatov v prostorih bank z ustreznim varovanjem (video nadzor), v nočnem času pa predvsem zaradi možnosti napada oziroma ropa ne uporabljajte bančnih avtomatov na samotnih in slabo razsvetljenih mestih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.