Slovenija
48 ogledov

Te kolesarske steze čaka prenova

Kolo na kolesarski stezi Shutterstock
Ljubjana ima skupaj 225 kilometrov urejenih kolesarskih poti. Do konca leta 2016 in v letu 2017 je ali bo občina izvedla izboljšave oz. ureditev poti na 17 lokacijah, največ v centru mesta, ob Dunajski cesti ter vzhodno od ljubljanske obvoznice.

Ljubljana se je letos prvič uvrstila na lestvico 20 kolesarjem prijaznih mest na svetu, kjer se od leta 2011 izmenjujeta Kopenhagen in Amsterdam, in zasedla 13. mesto.

Skupaj ima okoli 225 kilometrov urejenih kolesarskih poti, kolesarjenje pa je dovoljeno tudi v nasprotno smer po okoli 70 izbranih enosmernih ulicah ter po območju za pešce, ki meri več kot 100.000 kvadratnih metrov. 

Najbolj prometni Celovška in Dunajska

"Glede na podatke kolesarskih števcev sta najpogosteje v uporabi kolesarski stezi ob Dunajski in ob Celovški cesti," pojasnjujejo pri Mestni občini Ljubljana. "Glede na opazovanje pa je priljubljena je tudi steza skozi Tivoli."

Dodajajo, da kolesarsko infrastrukturo posodabljajo in širimo tako ob sanaciji obstoječe kot tudi ob gradnji novih cest in prenovi javnega prostora.

"Prav tako redno odpravljamo t. i. 'črne kolesarske točke', kot izboljšave za kolesarje pa lahko omenimo tudi štiri kolesarske žepe in prednost v križiščih za kolesarje, ki omogočajo bolj varen in tekoč kolesarski promet," poudarjajo pri MOL. "Postavljamo nova stojala za priklenitev koles, predvsem na nedavno preurejenih javnih prostorih in na končnih postajališčih LPP – za spodbujanje večmodalnosti."

Na zemljevidu so prikazane lokacije kjer se izvaja ali se bo izvedla prenova oz. ureditev novih kolesarskih stez do konca leta 2016 in 2017:


Namestili so tudi štiri nove kolesarske števce v smeri mestnega središča na lokacijah Fabijanijev most-Roška, Mirje–Tržaška, Celovška–Tivoli, nasproti pivovarne Union in Šmartinska–Topniška.

"Števci na ekranu prikazujejo število kolesarjev, ki so vozili mimo njega, kar pozitivno vpliva tudi na promocijo urbanega kolesarstva," pojasnjujejo pri MOL. "Sicer po ustaljeni praksi merimo kolesarski promet tudi na šestih drugih lokacijah, ki nakazujejo na povišanje deleža s kolesom opravljenih poti."

Na kolesu 13 odstotkov prometa

Delež poti, opravljenih s kolesom, se je v Ljubjani po raziskavi iz projekta CIVITAS Elan od leta 2009, ko je znašal deset odstotkov, povečal na 13 odstotov. "Gotovo je k temu prispeval tudi izredno priljubljen sistem izposoje koles Bicikelj, ki trenutno po mestu vključuje 36 postaj in 360 koles in s katerim je bilo od odprtja maja 2011 opravljenih več kot 3,5 milijona voženj," poudarjajo pri MOL. "V letih 2016 in 2017 so oz. nameravajo postaviti skupaj še več kot 20 novih postajališč za izposojo koles.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 18:00 01.oktober 2016.

    Zakaj so kolesarske po plocnikih namesto med cesto in plocnikom kot v drugih EU mestih? Zakaj se ne nekaterih vpadnic ne spremeni iz stiripasovnih v tripasovne in doda kolesarskih na obeh straneh? Zakaj se na Trzaski v smeri proti centru ...prikaži več kar prekine kolesarska? Zakaj Karlovska nima kolesarske steze? Zakaj nikoli nihce ne odgovarja za katastrofalno vzdrzevane kolesarske steze?