Slovenija
2953 ogledov

Odločitev padla: Novi šef inšpektorjev je nekdanji novinar

Prva seja nove vlade, Luka Mesec Vlada RS
Na Inšpektoratu RS za delo se obetajo spremembe v vodstveni strukturi in sistematizaciji dela.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes na novinarski konferenci predstavil odločitev o sestavi vodstva Inšpektorata RS za delo. Razširjeno vodstvo bo odslej tričlansko. Poleg direktorja bosta funkcijo opravljala še dva namestnika, ki bosta skrbela za reorganizacijo oziroma metodo dela inšpektorata.

''Povod za odstop gospoda Jadranka Grlića sta bili dve aferi, Marinblu in Salea ter Avtostop, kjer se je izkazalo, da je delo inšpektorata, kot smo ga poznali, neučinkovito,'' je uvodoma dejal Mesec in pri tem poudaril, da problem ni v samih inšpektorjih, ki jih je v Sloveniji približno 50.

Vodenje inšpektorata za delo bo prevzel Luka Lukič, ki je doslej deloval v okviru Delavske svetovalnice, ko ga bo predvidoma v četrtek potrdila vlada. Kandidata za namestnika iz notranjih vrst bodo predstavili v roku dveh tednov.

''Delo inšpektorata mora biti jasno usmerjeno, targetirano in mora naslavljati najbolj problematična podjetja,'' je izpostavil minister za delo.

Pri tem je dodal, da bo metoda dela odslej ''jasno prioritiziranje,'' s tem ko bo inšpektorat izbiral najbolj problematična podjetja ter pri njih opravljal nenapovedane preglede. “Teh 50 inšpektorjev bo zdaj nastopalo družno, opravljali bodo globinske preglede, njihov namen pa bo preprečevanje najhujših kršitev na trgu dela in seveda jasno sankcioniranje. Vsi potencialni kršitelji bodo dobili vtis, da z inšpektoratom od zdaj naprej ni šale,” je dejal Mesec, ki je bodoče vodstvo označil kot pogumno in odločno.

Lukič: "Pripadam generaciji prekarnega dela"

"Pripadam generaciji, ki je na lastni koži izkusila kršitve temeljnih pravic delavcev. Pripadam generaciji prekarnega dela, generaciji, ki ima formalne delovne dobe bistveno manj kot dejanske. Tudi zaradi tega sem zapustil novinarstvo,"  je uvodoma pojasnil Lukič in pri tem poudaril, da so ga želje in ambicije privedle odločitve delovanja na Inšpektoratu za delo.

Izpostavil je tudi nekaj primerov, s katerimi se je nedavno ukvarjal. Gre za ponarejen podpis delavca, odpoved delavcu, ki je opozoril na nevarni stroj v proizvodnji in odpoved zaradi bolniške. ''Glavno sporočilo inšpektorata mora biti, da se te stvari nekaznovano ne morejo dogajati,'' je sklenil Lukič.

Pred sodelovanjem v Delavski svetovalnici je bil Lukič predstavnik za odnose z javnostmi na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), opravljal je tudi poklic novinarja na RTV Slovenija, kjer je bil krajši čas predsednik sindikata novinarjev.

Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Slovenija Mesec v reorganizacijo, kdo prihaja?

Z željo po novem sistemu mešanih inšpekcij

Potrebujemo več inšpektorjev, 40 dodatnih inšpektorjev, ampak se ne bomo izgovarjali na to. S trenutno kadrovsko možnostjo inšpektorata bomo čim bolj uspešno naslavljali problematična področja in podjetja ter javnosti in potencialnim kršiteljem dali jasno sporočilo, da se z inšpektoratom ne da več hecati, je povedal Mesec.

"Vzpostavili bomo sistem mešanih inšpekcij, skupaj s Fursom in policijo, kjer bomo ugotovili, da je to potrebno," je dodal.

Najverjetneje bomo uvedli tudi značke, ki so jih nekoč inšpektorji že imeli, je še napovedal minister za delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bljitva 15:34 12.september 2022.

    ta vlada in njeni polkvalificirani kadri so pa res podn od podna.

  • fd6ed3e905bafe216a5ed40d8a388ad1e43fa35b 15:01 12.september 2022.

    Hahaha.... spet NOVINAR.... IN SPET LEVIČAR.... pa tako apolitične se delajo.... basal bo v svoj žep in ta črnim in priseljencem rihtal vize, da jih bo ja več kot Slovencev pri nas.....

  • h4ck3r 14:19 12.september 2022.

    Podpišem, dokler bo delo res opravljal v korist delavcev, saj za to so dejansko ustanovljeni. Je kar potrebno našim delodajalcem stopiti na prste. Enako bi se moralo urediti še na fursu, da bi se vsi davki in prispevki realno plačali ...prikaži več in bi "kreativnim" računovodjem pristrigli krila. Uredimo to in bo tudi € v blagajni več za vse ostalo.