Slovenija
1244 ogledov

Te tuje države se najbolj vmešavajo v volitve v EU

Moški za računalnikom, delo v pisarni Profimedia
Vojna v Ukrajini, konflikt na Bližnjem vzhodu, migracije, inflacija, energetska kriza bodo glavne teme evropskih volitev. V kolikšni meri bodo te vsebine krojile lažne novice, podprte z umetno inteligenco?

"Opažamo vse več poskusov tujih držav, da bi se vmešavale v volitve v Evropski Uniji. Pri tem prednjačijo Rusija, Kitajska, Turčija in Maroko," razlaga Jesus Carmona, direktor Direktorata za medije v Evropskem parlamentu. Po tem, ko so takoimenovane tovarne trolov vplivale na izid Brexita, volitve na Slovaškem, v Srbiji in na Poljskem, se porajajo vprašanja, v kolikšni meri bodo lažne novice vplivale na izid evropskih volitev junija letos. 

Kadar so digitalna sporočila oblikovana za zavajanje javnosti v politične namene, govorimo o dezinformacijah – širjenju preverljivo napačnih ali zavajajočih informacij. Širjenje dezinformacij je najuspešnejše na družbenih omrežjih. 

Dezinformacije so povezane predvsem s podporo EU Ukrajini, hkrati pa skušajo EU prikazati kot skupnost na robu propada ter pri tem izkoriščajo delitve med državami članicami, razlagajo v Bruslju. Največ lažnih novic naj bi se pojavljalo na socialni platformi X Elona Muska, najbolj aktivni pa naj bi bili ruski troli. A poleg zunanjih akterjev obstajajo kreatorji dezionformacij tudi znotraj Evropskega parlamenta, opozarjajo pri Direktoratu za medije. 

Slovenija se bo znašla v "balkanskem cirkusu"

Da dezinformacije dosežejo svoj namen, njihovi avtorji igrajo na karto čustev. "Pomemben del dezinformacijskih kampanj, kar smo spremljali tudi na Slovaškem, so napadi na kredibilnost uradnih virov informacij oziroma mainstream medijev, kot jih sami imenujejo. V kampanjah izberejo nekaj, kar je dejstvo, kar se zgodi, in potem na tem gradijo celotno zgodbo, razširijo jo na Bruselj, centralizem, globaliste, LGBTQ+ … In na koncu uporabijo še družbena omrežja, ker ljudje po svoji naravi vselej iščejo potrditev okoli sebe. Takšnih informacij enostavno ne moreš ustaviti," razlaga evropski  poslanec iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Grošelj. Grošelj meni, da se bomo pri nas znašli v "balkanskem cirkusu", ki povezuje Slovenijo, Madžarsko, Srbijo, Makedonijo in Republiko Srbsko. Med evropskimi volitvami pričakujejo največ dezinformacij s strani Rusije, predvsem v Nemčiji in Franciji.

"Če dva dni pred volitvami naletite na videoposnetek z nenavadno izjavo nekega politika, morate o tem podvomiti. Ne verjemite objavam samo zato, ker so produkcijsko brezhibne. Državljane morajo tudi novinarji opozarjati na dezinformacije. Zavedati se je treba namreč, da ta pojav spodkopava zaupanje v informacije tudi nasploh. Vodi nas v družbo, v kateri bodo posamezniki dvomili o vsem, tam pa se zagotovo ne želimo znajti," pravi Jacob Lolock z oddelka za boj proti dezinformacijam. "Na socialnem omrežju X je 80 odstotkov lažnih novic o Gazi in Izraelu potrjenih z modro kljukico, tako da ne trdim, da bomo zmagali v tej bitki, ampak vsaj Evropa je celina, ki poskuša postaviti nekaj pravil v tem svetu," pa opozarja Raffaella de Marte z Generalnega direktorata Evropskega parlamenta za komuniciranje. X je namreč zaradi pojavljanja lažnih profilov uvedel postopek preverjanja identitete, uporabnik kljukico dobi, ko je končano preverjanje dokazov pristnosti. 

Porast robotov umetne inteligence

Integriteto evropskih volitev ogrožajo tudi chatboti oziroma klepetalni roboti umetne inteligence ter slike in videoposnetki, ki jih ustvari tako imenovana "deepfake" tehnologija. Deepfake so manipulacije, ki nastanejo s pomočjo napredne umetne inteligence (AI). Evropska agencija za kibernetsko varnost (Enisa) v letnem poročilu opozorja na velik porast klepetalnih robotov umetne inteligence, deepfake videoposnetkov in slik ter podobnih tehnologij.

Po spletu je tako zakrožil lažni posnetek ukrajinskega predsednika Zelenskega, ko vojakom naroča, da se predajo. Več županov evropskih mest se je ujelo v past lažnih video klicev župana Kijeva Vitalija Klička o ukrajinskih beguncih, ki da izkoriščajo nemški socialni sistem, zato jih naj pošljejo nazaj v Ukrajino. Nekateri britanski mediji so objavili videoposnetek, kjer skupina Wagner trdi, da je v Evropski parlament poslala krvavo kladivo. 

Zato morajo biti vlade in mediji pred prihajajočimi evropskimi volitvami na visoki stopnji pripravljenosti, da zaznajo in se borijo proti dezinformacijam, ki jih ustvari umetna inteligenca. Vse skupaj že zdaj močno vpliva na razgrete in polarizirane politične razprave. "Povečujejo se ideološke razdelitve, kar odraža preplet nacionalne in evropske politike. Na evropskih volitvah bo v ospredju migrantsko vprašanje, delno pa tudi zeleni prehod," pravi de Marte. Gre za temi, ki razdvajata tako politiko kot javno mnenje.

Izobrazite se kako prepoznati lažne novice in umetno inteligenco

V Evropskem parlamentu ocenjujejo, da je na dolgi rok najboljše orodje proti dezinformacijam izobraževanje in učenje ljudi, kako prepoznati lažne informacije.

1. Preverimo vir informacije. Če trditve v tekstu ne prihajajo iz uradnega vira, kredibilne medijske hiše in avtorja, upravičeno podvomimo v verodostojnost informacije.
2. Bodite pozorni na senzacionalistične naslove.
3. Poglejte širšo sliko. Je portal, ki objavlja informacije, zanesljiv? Preverite identiteto abtorjev, če je ne najdete, so imena lahko izmišljena. 
4. Preverite izvor fotografije. Preko Google iskalnika lahko poiščete izvor fotografije in preverite, ali je spremenjena. 
5. Preverite datum objave in datum objave članka zato postavite v ustrezen časovni okvir.
6. Preverite uradne vire. Raziščite, kaj pravijo o temi strokovne in znanstvene institucije.

Metode za prepoznavanje lažnih posnetkov vključujejo preverjanje nekonsistentnosti v osvetlitvi in sencah, obraznih nepravilnostih, neskladnosti med zvočnimi in vizualnimi elementi, nenaravnih vzorcih utripanja in verodostojnosti vira. A z druge strani preti nevarnost, da bralci in gledalci postanejo preveč skeptični in ne zaupajo niti legitimnim medijem. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 15
  • leonardo 13:38 16.januar 2024.

    Sem prebral na 24 kur, da v Palestini otroci kričijo od lakote. Ne smeš komentirati. Ja in to je vse kar naredi naša država za te uboge otroke. Sram naj te bo Tanja Fajon, sram naj te bo Golob in ...prikaži več sram naj te bo pravičniška predsednica. Prvič me je sram, da sem vas kadarkoli volil.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 08:10 16.januar 2024.

    Kakšen kretenizem, ZDA niti omenili niste...Zgleda, da niso razstrelili le Severnega toka ampak tudi načela novinarstva in njihovo "pamet"..

  • leonardo 07:45 16.januar 2024.

    Najhujši troli so mediji. Predvsem tisti, ki so v lastni svetovnih vplivnežev. Nekaj jih sedi sedaj na žurki v Švici. Če spremljaš politiko skozi vse leto, ti niso potrebni troli. Če človek ubije partnerja dobi 20 let, če Natanjahu ubije ...prikaži več 240.000 žensk in otrok dobi medaljo. Torej koga ne bom volil. Nikogar, ki podpira poboje zaradi denarja. In ve se kdo je to. Tudi v Sloveniji so! Žal!