Slovenija
441 ogledov

Te ukrepe za pomoč gospodarstvu bodo danes imeli na mizi ministri

koronavirus COVID-19 zdravstveno osebje Epa
Vlada se bo na Brdu pri Kranju danes seznanila s poročili delovnih skupin ter predlogi za pripravo smernic drugega zakonodajnega paketa za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Bistvo tega svežnja bosta zagotavljanje likvidnosti gospodarstva ter nujni popravki in dopolnila prvega. Obravnave sicer danes morda še ne bodo dokončali.

Vlada je oblikovala delovne skupine za področja gospodarstva, turizma in kmetijstva, financ in davkov, trga dela in šolstva, nevladnih organizacij ter lokalne samouprave za pomoč pri pripravi drugega protikoronskega svežnja. Te so do četrtka pripravile predloge, ki bodo podlaga smernicam za nove vladne ukrepe, ki morajo biti po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina uveljavljeni do konca aprila.

Bistvo drugega svežnja bosta zagotavljanje likvidnosti gospodarstvu ter nujni popravki in dopolnila prvega protikoronskega svežnja. Vse delovne skupine so skušale v pogovore zajeti čim več zainteresirane javnosti in tako ta teden med drugim prisluhnile gospodarstvenikom, sindikatom, nevladnim organizacijam, lokalnim skupnostim ipd. Predloge delovnih skupin bo preučila vladna svetovalna skupina pod vodstvom Mateja Lahovnika. Na tej podlagi bo oblikovala predlog smernic.

Po petkovem poročanju Televizije Slovenija je osnutek ukrepov, ki naj bi jih prinesel drugi intervencijski zakon za omilitev posledic epidemije, napisan. Gospodarstvu bodo za odpravo likvidnostnih težav na voljo posojila, poroštva in jamstvene sheme, za kar bo namenjenih okoli 900 milijonov evrov. Poleg tega bi država podjetnikom pomagala tudi pri plačevanju najemnin za poslovne prostore. Subvencionirala bi do 70 odstotkov najemnine ali omogočila odlog plačila.

DZ je prvi protikoronski sveženj oz. interventni zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa, sprejel 2. aprila. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje.

Če obravnave gradiva za pripravo smernic danes vlada še ne bo dokončala, jo bo morda nadaljevala v ponedeljek. Bo pa na današnji seji prva priložnost, da koalicija spregovori o vladnem pismu Svetu Evrope glede stanja v medijih. Koalicijske stranke SMC, NSi in DeSUS so namreč zahtevale pojasnila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.