Slovenija
2637 ogledov

Te vesti bodo ženske vesele

Vložki Shutterstcok
Trgovci sledijo dopolnitvi pravilnika.

Večina večjih trgovcev je znižala cene higienskih vložkov, tamponov in nekaterih drugih menstrualnih higienskih pripomočkov. S ponedeljkom je namreč začela veljati dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost, po kateri se za te izdelke obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV, ne več 22-odstotna.

Kot so sporočili iz družbe Lidl Slovenija, so občutno znižanje DDV za te izdelke v svoji ponudbi v celoti prenesli na kupce. "Ugodnejše cene bodo imeli tako higienski izdelki za ženske Lidlove blagovne znamke Siempre, kot tudi izdelki znanih blagovnih znamk, ki jih Lidl Slovenija kot del redne ponudbe uvršča na svoje police," so zagotovili.

Tudi v Mercatorju so maloprodajne cene vložkov, ščitnikov, tamponov in menstrualnih skodelic s ponedeljkom spremenili. Kot so pojasnili za STA, so maloprodajne cene za te izdelke proporcionalno nižje glede na nižjo stopnjo DDV.

V Sparu so medtem skladno z nižjo obdavčitvijo cene omenjenih izdelkov znižali danes.

Pisno pobudo za dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o DDV, po kateri bi menstrualne higienske pripomočke uvrstili med izdelke z 9,5-odstotno stopnjo DDV, je na ministra za finance Andreja Širclja naslovila poslanka SD Bojana Muršič. Bila je namreč kritična do ureditve, po kateri morajo ženske kupovati različne vrste menstrualnih higienskih pripomočkov, ki so obremenjeni z najvišjo, 22-odstotno stopnjo DDV, medtem ko za raznovrstne izdelke za higiensko zaščito od vat in gaz do plenic velja 9,5-odstotna stopnja.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • rd2dmk2 19:39 04.maj 2021.

    hm, kaj pa moški, kaj če bi še njim pocenili brivske pene in pivo, tudi to je nujno blago, a ne ?

  • Albatroz 19:20 04.maj 2021.

    Lepo da država skrbi za svojo blagajno. Bi pa bilo pravilno da bi nujno higiensko blago in osnovna dobrina bila brez davka cena pa bi pokrivala samo njeno proizvodnjo.

  • mirror 19:18 04.maj 2021.

    Zdaj bodo pa dame večkrat lahko zavile v trgovine pomerjat cunjice in katero tudi kupile.