Slovenija
10 ogledov

"Tega ni bilo v najtršem komunizmu"

Ivan Črnkovič je zavrnil vse namige o umazanem poslu.
1/7
Žurnal24 main
Odzivi trojice. Janša: Sodba je bolj podobna tekstu v Mladini. Krkovič: Sram je, da sem Slovenec. Črnkovič: Ljudje, bojte se tega sistema.

Iz sodišča se je Janez Janša skupaj z Ivanom Črnkovičem in Antonom Krkovičem odpravil na tiskovno konferenco. Spremljali so ga tudi podporniki, ki so ga po razglasitvi sodbe vestno čakali pred vrati sodišča.

"Sram me je, da sem pravnik, sram me je, da sem odvetnik, in sram me je, da sem Slovenec," je po razglasitvi obsodbe dejal zagovornik Antona Krkoviča. Dejal je še, da že na prvi obravnavi ni vedel, česa je obtožen.

"Spomnim se prvega prihoda na tisto neugledno sodišče, kjer so nas v malo dvorano hoteli strpati skoraj sto. Ko sem bil na prvem zaslišanju vprašan, sem trikrat povedal, da ne razumem obtožbe. To ne pomeni, da nisem razumel besed. Želim povedati, da še danes ne razumem, česa sem obtožen."


Krkovič, ki je bil nad razsodbo šokiran in je ni pričakoval, je še dejal, da se mu to dogaja že več kot 20 let: "Imam še kako razvito vest, ki je moj tožnik in moj sodnik, in bi me hudo udarila, če bi jaz čutil, da sem nekaj narobe naredil. Imam samo plemenit občutek glede svoje vloge in zaradi tega mi to počnejo!"

"Moja vloga v kontekstu slovenske vojske teh 20 let je tako žalostna, da bolj žalostna ne more biti. Res, zabeležite si, ponavljam: pri Patriji nisem imel pristojnosti in moči, neformalne ali formalne, službene ali zasebne, na izbor toaletnega papirja, nisem imel," je še dejal.

Črnkovič si česa takega ni predstavljal

"Ne more narod tega dovoliti, niti enega dokaza ni, tega ni bilo v najtršem komunizmu Titovih časov. Ljudje, bojte se tega sistema," je dejal Črnkovič. Izpostavil je, da je sodnica prebrala stvari iz obtožnice in ignorirala vse, kar so pričale priče. Poudaril je, da si česa takšnega ni predstavljal.

Janša: Vsak prihod na obravnavo je bil odveč

"Ali je kakšen komentar sodbe sploh smiseln? Sodnica pravi, da je v celoti upoštevala obtožni predlog in tisto, kar je bilo v spisu. Vsak prihod na obravnavo je bil odveč. Pozorno sem poslušal branje sodbe in v nekih točkah odstopa od obtožnega predloga – bolj je podoben tekstu v Mladini," pa je odločitev sodišča komentiral Janša.

Po njegovem mnenju je bila sodba spisana, še preden se je postopek sploh začel. "Mislim, da je bila pisana neugotovljenega dne na ugotovljenem kraju; v političnih Murglah. Sodnica danes sploh ni povedala, kakšno nagrado naj bi dobil, opletala je z nekimi procenti, ampak brez izračunov. Lahko povem spet tisto, kar sem že tisočkrat. Jaz nikoli v življenju nisem bil v nobenem stiku z nikomer iz Patrie, niti v telepatskem.“

Kot je bilo pričakovati, se bo Janša pritožil. "Pritožil se bom in naredil vse, da ta sodba ne bo nikoli obstala. V tistem delu, kjer je to sploh pravo, bom uporabil vsa pravna sredstva, tam, kjer je politika, pa vsa politična sredstva. Ta sodba je sramota za Slovenijo in klofuta vsem, ki smo verjeli, da obstaja pravna kultura.  V tem postopku ni bil cilj tisti, ki so podkupovali ampak smo bili cilj mi."

 

Komentarjev 35
  • Veteran 21:12 25.junij 2013.

    A vidite dragi SDS-ovci kako boli ko je proces krivičen. Kje ste pa bili ko so tudi druge vaše strankarske kolege krivično obsodli. Ostale ste pustili oz. jih odpisali zato je sedaj prav, da okusite krivico na svoji koži.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 12:00 06.junij 2013.

    človeka se je za bat ne pa sistema,a kdo je pa sistem uvedel kot človek

  • wester62 07:39 06.junij 2013.

    ne bojimo se takega sistema ki zapira lopove. ampak bojimo se takega sistema kjer vladajo lopovi,skrumpiranci in izkoriščevalci,ta sistem pa je sedaj ,ki so ga naredili voditelji države v teh 23 letih in to vsi so in še vedno sodelujejo brez izjeme.