Slovenija
31185 ogledov

Tega o brezalkoholnem pivu še niste vedeli

Pivo Profimedia
Tudi brezalkoholno pivo lahko vsebuje alkohol, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Ob današnjem mednarodnem dnevu piva, ki ga zaznamujemo vsak prvi petek v avgustu, v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da številni slovenski potrošniki niso seznanjeni s tem, da lahko tudi brezalkoholno pivo vsebuje nekaj alkohola. To so potrdili tudi rezultati spletne ankete, ki so jo v ZPS izvedli pred kratkim.

Kot so sporočili iz ZPS, pivovarji ponujajo vedno več različnih izdelkov na osnovi piva, ki vsebujejo manj alkohola ali so povsem brez njega. Z leti je tako vedno bolj priljubljena tudi brezalkoholna različica, kar so potrdili tudi rezultati spletne ankete, v kateri je sodelovalo več kot 600 potrošnikov.

Tistih, ki nikdar ne pijejo brezalkoholnega piva, je bilo osem odstotkov in manj kot tistih, ki pijejo izključno brezalkoholno. Teh je bilo 18 odstotkov.

Slovenski potrošniki so se v anketi izkazali za manj podučene o tem, da lahko tudi brezalkoholno pivo vsebuje alkohol. Da določeno pivo poimenujemo kot brezalkoholno, vsebnost alkohola po pravilniku ne sme presegati 0,5 volumskega odstotka, v anketi pa je kar polovica sodelujočih odgovorila, da je vsebnost manj kot 0,1 volumskega odstotka ali da ga brezalkoholno pivo sploh ne vsebuje. "Na vprašanje, ali obstaja razlika v deležu alkohola med brezalkoholnim pivom in brezalkoholnim pivom z oznako 0,0 odstotka, pa jih je 15 odstotkov odgovorilo, da noben od njiju ne vsebuje alkohola, kar ne drži," so dodali v ZPS.

Večina vzorcev vsebuje nekaj alkohola

Zveza potrošnikov je pred kratkim izvedla tudi testiranje 16 vzorcev svetlega brezalkoholnega piva, ki so jih našli in kupili v večjih trgovinah. Večina vzorcev je vsebovala od 0,01 do 0,42 volumskega odstotka alkohola, torej pod mejo 0,5 volumskega odstotka.

"Podatek o vsebnosti alkohola je za potrošnika izjemno pomembna in dobrodošla informacija na embalaži. Še bolj pomembno je, da je navedena na vidnem mestu, najbolje na sprednji strani, ob imenu izdelka, kot pri polovici pregledanih izdelkov," so zapisali.

Pri ZPS so spomnili tudi, da uživanje brezalkoholnega piva ravno zaradi možnosti vsebnosti alkohola za otroke ni primerno. Odsvetujejo jim tudi uživanje različic z 0,0 odstotka alkohola, saj jih s tem po njihovih navedbah "že od majhnega navajamo na okus piva".

Brezalkoholno pivo je manj kalorično kot pivo ali gazirana brezalkoholna pijača. En deciliter brezalkoholnega piva ima približno 22 kilokalorij (94 kilojoulov), običajno pivo 40 kilokalorij (170 kilojoulov) in kokakola 45 kilokalorij (190 kilojoulov), so ponazorili v ZPS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • rd2dmk2 17:47 05.avgust 2022.

    vzameš en mali pir pa precej templa, mal malinovca, par kock ledu in evo krasne osvežilne pijače, in v teh časih je dober tud štamprle refoška in mala krigla vode z nekaj kockami ledu. drugače pa pa ne da delam ...prikaži večam reklamo temni brezalkoholni pir recimo kozel pa še tolk zraven mineralne vode je zame glih prav za osvežitev

  • Kmodri 16:56 05.avgust 2022.

    V čokoladi je tudi. Naj prepovemo čokolado pred vožnjo avtomobila_

  • eminenca 14:58 05.avgust 2022.

    teli naši živčki so hudič, ker jih lahko malo "uspavaš" ... samo, da je malo več doze dopamina, smo že tam, serotonin ... ma cel kup je teh matrialov in vsaka doza pomaga ... jebi ga ... al si pa ...prikaži več živčen, pa siten ... recimo dohtarji so večinoma vsi skulirani, zakaj? ja oni imajo dostop do vsega ... in so lepo umirjeni , pacientu je pa težko napisat neko pomirjevalo ... ne, ne to vas bo pa zasvojilo ... ma je bi se